Gynostema pětilistá účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceGynostema pětilistá (latinsky Gynostemma pentaphyllum, též Makino, čeleď Tykvovité - Cucurbitaceae, Jiaogulan, jižní ženšen, nesprávně ženšen pětilistý) je vytrvalá dvoudomá pnoucí rostlina dorůstající výšky až 8 metrů. K opoře se přichytává úponky. Listy jsou řapíkaté, dlanité, nejčastěji pětičetné, čepel je široce kopinatá, oddáleně zubatá, lesklá a velká zhruba do 8 centimetrů . V letních měsících se v řídkých hroznech objevují nenápadné žlutozelené samčí a samičí květy. Plodem jsou černozelené bobule.


Účinky rostliny:

  • ZAJÍMAVOST: GYNOSTEMA PĚTILISTÁ NEMÁ NIC SPOLEČNÉHO S ŽENŠENEM. ŽENŠEN JE ARALKOVITÁ ROSTLINA, GYNOSTEMA JE TYKVOVITÁ.
    ZATÍMCO Z ŽENŠENU POUŽÍVÁME KOŘEN, U GYNOSTEMY ZELENOU NAŤ.

 

Gynostema pětilistá účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikacePůvod a historie

Areálem jejího výskytu je jižní a východní Asie, kde roste na živných naplaveninách a v řídkých lesích od nížin až po hory. První zmínky o ní najdeme v lékařských knihách z čínské dynastie Ming (1368-1644). Do hledáčku oficiální vědy se dostala až v 80. letech 20. století s Japonci, kteří se zaměřili na zkoumání jejích údajných protirakovinných účinků.
Na mezinárodní konferenci tradiční medicíny v Pekingu v roce 1991 byla zařazena mezi deset nejdůležitějších adaptogenních a toniztuících rostlin na světě.


Jaké látky obsahuje gynostema

Soubor saponinú - gypenosidů -, které jsou velmi podobné těm v ženšenu, dokonce jich obsahuje čtyřnásobné množství, slizové látky a rutin (který je důležitý a vynikající pro zdravé cévy).

 

Gynostema pětilistá účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceÚčinky na zdraví

V působení na lidský organismus se velmi podobá pravému ženšenu (Panax ginseng). V Číně je přezdívána rostlinou dlouhověkosti.

Podporuje krevní oběh, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, a proto je využívána při léčbě cukrovky. Působí jako silný antioxidant, stimuluje tvorbu makrofágů a tím i obranyschopnost organismu. Uvolňuje křeče, posiluje nervový systém, stimuluje funkci jater a působí preventivně proti rakovině a také při redukci hmotnosti. Má příznivý vliv na stav cév (obsahuje rutin). Všechny účinky gynostemy jsou uvedené v rámečku vpravo.

 

Sběr a využití

Listy se sklízejí za slunného počasí v průběhu celé vegetace a nejvíc účinných látek mají přes léto.

PŘÍMÁ KONZUMACE: Doporučuje se konzumovat 1 čerstvý syrový pětilístek denně.

gynostema gunpowder kulickaSUŠENÍ: Suší se pouze v jedné vrstvě, zavadlé je lze stočit do kuličky (FOTOGRAFIE VPRAVO) po vzoru zeleného čaje "gun powder" a následně dosušit. Zalité horkou vodou se krásně rozevřou. Čerstvé listy gynostemy, stejně jako nálev, mají sladce mdlou (mírně nahořklou) chuť a dají se v počtu několika kusů přidávat do freshů nebo smoothies. Užívají se nejčastěji ve formě nálevu.

 

Pěstování

Na chráněném stanovišti a se zimní přikrývkou ji lze u nás pěstovat celoročně venku, neboť snáší mrazy až do -15 °C. Vyžaduje oporu ke šplhání, nejlépe z drátěného pletiva, humózní čerstvé půdy a každoroční přihnojení kompostem.

 

Rozmnožování

Do okolí se šíří podzemními oddenky a může být invazivní. Množí se dělením trsů, kořenovými a stonkovými řízky.