Bakopa drobnolistá brahmí účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceBakopa drobnolistá (latinsky Bacopa monnieri, čeleď Jitrocelovité - Plantaginaceae, synonymní název brahmí) je rostlina, která vytváří nízký nearomatický plazivý keřík s dlouze vejčitými, 4 - 6 milimetrů velkými, svěže zelenými, dužnatými listy, které jsou lysé a lesklé a na lodyze uspořádány vstřícně. Květy jsou malé, bílé a mají zpravidla pět okvětních plátků. Jedná se o vodní rostl nu, která může růst i v takzvaných brakických vodách - tam, kde přechází sladká voda v mořskou.


Účinky bakopy, brahmí na lidské zdraví:

Původ a historie

Divoce roste v mokřadech, na většině území jihovýchodní Asie, od Indie až po Vietnam. Rozšířila se i do ostatních tropických částí světa. Často roste jako plevel na rýžovištích.
Bacopa patří k pilířům ajurvédy, kde jsou její účinky známy tisíce let. Její lidové jméno "brahmí" je odvozeno od hinduistického boha Brahmy.

 

Zajímavost

Váže těžké kovy, a proto je využívána k ozdravění zamořených půd.

 

Jaké látky obsahuje brahmí

Za jejími pozoruhodnými účinky stojí bacosidy, které se řadí do kategorie saponinú, zejména bacosid A a bacosaponin, dále obsahuje alkaloid brahmin, herpestin a malé množství nikotinu.

 

Účinky na zdraví

Bakopa se svými účinky řadí mezi takzvaná rostlinná nootropika neboli "chytré bylinné drogy" (droga je obecné označení a neznamená, že by na rostlinu vznikla závislost). Jde o rostlinu, které přímo působí na centrální nervový systém a mozek a jeho kognitivní (rozpoznávací a myšlenkové) funkce.

Zlepšuje paměť a schopnost soustředění. V současnosti je spojována s možnými účinky proti stařecké demenci, Alzheimerově chorobě, Parkinsonově chorobě a epilepsii.

Zpomaluje (podobně jako eklipta bílá) proces stárnutí mozkových buněk a podporuje růst nervových spojů v mozku (podobně jako pupečník asijský), a tak může hrát roli i v podpůrné léčbě roztroušené sklerózy.

 

Warfarin a léky na ředění krve jsou problém

Ředí krev, proto by se jí měly vyhnout osoby s poruchou srážlivosti krve, nebo osoby užívající léky na ředění krve (Warfarin, Pradaxa, Clexane, Fraxiparin, Xarelto, ad.). Ve vyšších dávkách může vyvolat zvracení.

 

Sklizeň a použití

Sklízí se celá nať, která se kvůli vysokému množství vody suší umělým teplem při teplotě do 40 °C.

Používá se nejčastěji odvar ze sušené drogy, který má mírně hořkou chuť, nebo jemně nadrcený prášek. Je možné vyrobit i tinkturu.

 

Pěstování

Bakopu pěstujeme jako pokojovku s možností letnění. Pro svůj kobercový rúst je vhodná jako výsadba do závěsných květináčů. Vyžaduje teplo, slunce či polostín a stále vlhký substrát bohatý na živiny. Lze ji také pěstovat  hydroponicky.
Roste rychle, a tak je nutné ji během sezony zakracovat. Zimujeme ji v chladnější místnosti s teplotou kolem 15 °C a substrát udržujeme mírně vlhký. Množí se bylinnými řízky.
Nesnese pokles teplot pod 0 °C, pokud se to snane, tak zplesniví a zahyne.