Trubučka trojlistá účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceTrubučka trojlistá (Gillenia trifoliata, synonymně Porteranthus trifoliatus, někdy nesprávně nazývána trubuška) je bohatě olistěná vytrvalá bylina z čeledi ružovitých (Rosaceae) je domácí ve Spojených státech, kde roste v horských a podhorských humózních lesích od Massachusetts po stát Georgia. Rostlina má mírně ležérní vzhled; červeně naběhlé lodyhy nesou zelené listy a bílé hvězdičkovité květy s červeným nádechem. Atraktivní vzhled z ní učinil vyhledávanou bylinu do lemových výsadeb. Kůra z kořenu trubušky byla dlouho spojována s původními kmeny Severní Ameriky. Čerokíové ji používali jako obklad při revmatických bolestech; rozžvýkané kořeny (či výluh) dávali na včelí i jiná bodnutí; také byla prostředkem na bolest zubu. lrokézové s její pomocí léčili průjmy, nachlazení a záněty hltanu.


Účinky rostliny:

U některých kmenu sloužila jako emetikum při každoročních obřadech očišťování. Raní osadníci Severní Ameriky využití byliny brzy přejali a nazvali ji bowman 's root (bowmanlukostřelec, tak označovali původní obyvatele).

 

Účinky na zdraví

Pomáhá při dýchacích potížích, s vykašláváním, proti horečce. Užíval se v malých dávkách k léčbě chronického průjmu i chronické zácpy, též při zánětu průdušek a astmatu.
Ve formě obkladu se dával na oteklé nohy.
Ve větším množství vyvolává terapeutické zvracení, je-li to indikováno.

 

Co sbíráme, zpracování

Načervenale hnědé kořeny se usuší, aby z nich šla odstranit kůra a namelou se na prášek. Ten se přidával do alkoholu, vyloužily se do něj hořké látky obsahující složky s léčivými účinky, a také tím likér získal červenou barvu.
Výroba tinktury: Používáme 50 gramů čerstvé nebo 40 gramů sušené bylinné drogy na 500 ml koncentrovaného (80% a více) alkoholu, dávkujeme celkově 1 kapku na kilogram hmotnosti a den ve 3 dávkách během dne, ideálně 20 minut před jídlem.

 

Při předávkování

Bylinu užívejte s opatrností, vysoké dávky mohou způsobovat silné zvracení a průjem. Dříve sloužila k vyvolání zvracení, když to bylo žádoucí.

 

Kontraindikace

Byť to není v bylinářských knihách nikde jasně uvedeno, nedoporučuji rostlinu dávat těhotným ženám a v případě dávkování u malých dětí (nad 10 let, pod 10 let nedoporučuji) např. na chronickou zácpu doporučuji dávkovat v přesné míře.

 

Pěstování

  • Je možné ji zakoupit v zahradnictvích v ČR - klikněte zde.
  • Pěstuje se snadno, prospívá v lehkých, úživných, vlhkých. ale propustných půdách v částečném stínu, na chráněném místě.
  • Dá se množit pomocí scmt·n. přednostně výsevem v období časného podzimu, ne ho dělením trsů rostlin na podzim či na jaře.
  • Mladé rostliny potřebují ochranu před slimáky.
  • Rostliny dosahují výšky maximálně 1 m.