koprnicek skotsky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniKoprníček skotský (latinsky Ligusticum scoticum) - vytrvalá mrazuvzdorná miříkovitá bylina roste na útesech a skalnatém pobřeží Skotska (Northumberland) a v severozápadní Evropě od Dánska až po Norsko. Zdá se, že šlo původně o rostlinu pěstovanou na zahradách, která unikla do přírody, zplaněla a výsledkem je jeho současný hojný výskyt.


Účinky rostliny:

Co sbíráme

List a stonek.

 

Účinky na zdraví

Močopudný, uklidňující a podporující trávení.
Koprníček se dříve užíval při léčbě revmatu a zažívacích potíží, zvlášť plynatosti. Byl doporučován jako stimulační tonikum a afrodiziakum.

 

Využití ve veterinární fytoterapii

Lodyhy a listy koprníčku se podávají dobytku proti střevním parazitům ("červům").

 

Využití v kuchyni

Mladé listy, stonky a če rstvé zelené plody (dvounažky) lze přidat do polévky, masové směsi, k rybám a zvěřině.

 

Bohatý na vitamín C

Koprníček má vysoký obsah vitaminu C, proto ho námořníci často jedli při návratu z dlouhých cest, po nichž trpěli kurdějemi.

 

Historie

Na skotské souostroví Hebridy využívali listy koprníčku jako zeleninu, buď vařené na způsob zelí či špenátu, nebo čerstvé do salátů. Bylina, zde známá jako shunis, putovala přes oceán na atlantské pobřeží Severní Ameriky. Domorodí obyvatelé Severní Ameriky z koprníčku s oblibou jedli syrové oloupané stonky.

V klášterech kdysi patřil k nádobovým bylinkám, pěstoval se podobně jako celer. Všechny části rostliny jsou po rozemnutí aromatické.

Lidová pojmenování v angličtině (sea lovage, sea parsley) částečně vycházejí ze skutečnosti, kde bylina roste, a z jejího spojení s námořníky.Rostlina totiž miluje pobřeží natolik, že se často vyskytuje na skalách, o něž se tříští mořská voda.

Namletými plody se vylepšovala chuť hořkých léků.

 

Pěstování

  • Výrazně trsnatější a nižší rostlina než libeček. Má větvené temně červené stonky, lesklé troj laločné listy a v červnu až červenci okolíky bílých, růžově naběhlých květů.
  • Vytrvalá byl ina dorůs tající výšky kolem 60 cm.
  • Nejúspěšnější je výsev čerstvě dozrálých semen, právě sklizených z rostliny.
  • Při pěstování na za hradě preferuje vlhký polostín.