netykavka nedutkliva ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniNetýkavka nedůtklivá (latinsky Impatiens noli-tangere) je jednotletka vysoká 30-100 cm. Kvete v červenci, srpnu a září. Sklovitá, rozvětvená lodyha je na uzlinách zesílená. Matně zelené, podlouhle vejčité, zubaté až vroubkované listy jsou mírně ojíněné. Zlatožluté, uvnitř červeně tečkované květy rostou na tenkých stopkách v hroznech se 2 až 5 květy, jsou převislé a nesou hákovitě zahnutou ostruhu. Zralé, podlouhle kopinaté tobolky při sebemenším dotyku prudce vyskočí a vymrští semena.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Lesy, roklinovité lesy, vlhké listnaté lesy. Je rozšířená téměř po celé Evropě.

 

Účinky na zdraví

Dnes se k léčení nevyužívá, jinak je močopudná, má silné antiseptické účinky, projímadlo - pouze malé dávky, větší způsobují dávení.

Při zevním použití má účinky hojivé (léčba hemeroidů) a zevně ji lze přiložit na rány a vředy.

Dříve se rostlina údajně občas užívala v lidovém léčitelství jako projímavý a močopudný prostředek.

V Číně se používají listy k ošetření ran a kožních nemocí.

 

Jiné druhy netýkavky

  • Netýkavka malokvětá (Impatiens parviflora): Má světle žluté, vzpřímené květy; roste v lesích, jako zahradní plevel; domovem je východní Asie.
  • Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera): Vyrůstá do výšky až 2 m, květy jsou purpurové; roste na březích, v lužních lesích; domovem je Himálaj. Oba druhy se dostaly do Evropy v 19. století jako okrasné rostliny.

 

Magie a pověry

Netýkavka se nosila kolem krku jako ochrana proti očarování (Švýcarsko).

 

Mýty a historie

Lidová jména "doskoč" či "netýkajsa" jsou odvozena od praskání plodů a vymršťování semen, které způsobuje sebemenší dotyk nebo otřes; první část vědeckého
názvu (netrpělivý) označuje totéž. Druhá část názvu "noli-tangere" (nedotýkat se) pochází z názvu "noli metangere" (nedotýkej se mě), který dal rostlině Linné.
Zakládá se na setkání Marie Magdaleny s Ježíšem, který vstal z mrtvých, u jeho hrobu, jak je popsáno v Novém zákoně (Jan 20,14-18). Když ho konečně poznala, pravil k ní: "Nedotýkej se mne, dosud jsem nevystoupil k Otci."

Latinskými slovy pro zákaz dotýkání se označuje vyobrazení Krista a Marie Magdaleny před prázdným hrobem, které se již od raného středověku objevuje v malířství. Netýkavka byla dříve symbolem bojácných, zhýčkaných lidí.

 

Pěstování

Nepěstuje se. Jeto invazivní rostina s minimálním využitím. Kdo chce, nasbírá si ji v lese.