Sítina rozkladitá účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využitíSítina rozkladitá (latinsky Juncus effusus) je trvalka rostoucí do výšky max. 80 cm. Kvete v červnu, červenci a srpnu. Nejčastěji ji nacházím na březích stojatých vod nebo vodních nádrží. Trávově zelená rostlina vyrůstá v hustých, kulatých trsech. Má lesklé, jemně rýhované stéblo bez listů a kolének, které je oblé a štětinaté. Listy se podobají stéblům. Řídké, nepravidelné květenství je zdánlivě postranní (domnělá horní část stébla je ve skutečnosti listenem). Stébla sítin jsou většinou oblá, naplněná dření a bez kolének, listy se podobají stéblům.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Vlhké louky, příkopy, vlhká místa v lesích; rostlina je rozšířená. Evropa, části Asie, Afriky a Severní Ameriky.

 

Co sbíráme?

Předmětem sběru je dřeň stonku a hlavně kořen. Obsahují kyselinu křemičitou, linalol, bisabolen, effusol, sacharid. 
Z bylinné drogy děláme odvar.

 

Účinky na zdraví

Lidové léčitelství doporučovalo užívat sítinu při potížích s močením (bolestivé močení), otocích (močopudné účinky, např. nohou), poruchách spánku (nespavost) nebo při křečích a epilepsii (antiepileptikum).

Zevně se aplikovala při zánětu mandlí, hrtanu, hltanu, nosohltanu, vedlejších dutin nosních.

 

Užitková rostlina pro výrobu

Sítiny byly podávány jako krmení pouze velice mladé, starší rostliny sloužily jako stelivo. Dřeň se používala jako knot svíček, stébla k pletení (klobouků, rohoží, košů) a k přivazování rostlin chmele.

 

Mýty a historie

Čarodějnice a další noční démoni využívali sítiny jako jezdecké bičíky. Sítina byla symbolem trpělivé vytrvalosti, ale také slabosti, jak se praví v díle Friedricha Schillera Fiesco a jeho janovské spiknutí: "Sítiny se mohou zlomit pouhým dechem. Duby vyžadují bouři."

V Němčině existuje rčení, že "jde něco do sítin", které zřejmě pochází z myslivecké mluvy: Divoká kachna se zachrání před psem tím, že se schová do rákosí. Rčení "hledat kolénka na sítině" znamená, že si dal někdo zbytečnou práci. Čarodějnice a další noční démoni využívali sítiny jako jezdecké bičíky. Sítina byla symbolem trpělivé vytrvalosti, ale také slabosti, jak se praví v díle Friedricha Schillera Fiesco a jeho janovské spiknutí: "Sítiny se mohou zlomit pouhým dechem. Duby vyžadují bouři."

 

Magie

V oblastech, kde se pěstuje chmel, se považují za pevné pouze ty sítiny, které se uřežou za přibývajícího měsíce.