Rozrazil potoční - účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využitíRozrazil potoční (latinsky Veronica beccabunga) je trvalka vysoká asi 20-60 cm. Kvete květen-září. Lodyha rostliny je poléhavá, pouze vrcholová část vystoupavá, je tlustá a oblá, často kořenuje v uzlinách. Krátce řapíkaté, vstřícné, dužnaté, okrouhle vejčité až široce eliptické listy jsou celokrajné nebo mírně pilovité. Lodyha i listy jsou lysé a dužnaté. Květy rostou ve volných hroznech; kalich a koruna jsou čtyřcípé, koruna má světle až tmavě modrou (vzácně načervenalou) barvu; prašníky jsou fialové.


Účinky rostliny:

Kde roste? 

Potoky, příkopy, břehy, vlhké louky. Rostlina je rozšířená a hojná. Téměř celá Evropa, části Asie, severní Afrika.

 

Co sbíráme

Sbírá se kvetoucí nať, suší se nejlépe v sušičce při 40 °C nebo v průvanu na půdě mimo světlo.

 

Účinky na zdraví

V antice se rostlina jako léčivo nepoužívala. V herbářích z raného novověku je doporučována například proti ledvinovým kamenům, k podpoření menstruace, zevně jako zkrášlovací prostředek.

Staré lidové léčitelství využívalo rozrazil potoční jako močopudný prostředek při revmatismu a dně a také jako prostředek k "pročištění krve".

 

Zajímavost - rozmnožování

Semena se rozšiřují po vodě.

 

Užitková rostlina

Již Leonhart Fuchs (1543) doporučuje listy, když jsou ještě mladé a jemné, do salátu. Mladé listy a výhonky nasbírané před rozkvětem a také listy kvetoucích rostlin se hodí do salátu, čerstvých sýrů, na chleba s máslem nebo jako planá zelenina. Na mnoha místech byly součástí zeleninové směsi, připravované na Velikonoce -  Zelený čtvrtek (kultovní pokrm).

Rostlinu do salátu je třeba sbírat pouze v čistých vodách, nikoli na okraji pastvin dobytka (hrozí riziko znečištění larvami motolice jaterní). 

 

Magie a zvyky

Na mnoha místech v Bavorsku se rozrazil potoční používal jako orákulum k věštění lásky. Když si dívka o noci svatého Tomáše (noci na 21. prosince) vloží pod polštář tři plné hrsti rozrazilu potočního, zjeví se jí ve snu její budoucí manžel.

 

Mýty a historie

Rozrazil potoční možná odpovídá tajemné rostlině "samolus" keltských druidů, o které Plinius referuje spíše s posměchem. Musel ji opatřit kněz za přísného dodržení rituálu - bylo nutné dojít k rostlině nalačno, neohlížet se zpět a utrhnout ji levou rukou. Nasekaná nadrobno se pak podávala jako krmivo nemocnému dobytku.

 

Příbuzný druh

Rozrazil drchničkovitý (Veronica anagallis-aquatica): má čtyřhrannou lodyhu, květy jsou červenofialové.