Pupava bezlodyžná účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití, pěstováníPupava bezlodyžná (latinsky Carlina acaulis, slovensky Krasovlas bezbyľový, anglicky Carline Thistle, synonymně též pupava bílá) patří do čeledi astrovité a složnokvěté. Je možné ji v nevelkém počtu najít v naší přírodě, ale její doménou jsou alpské a apeninské pastviny, které se rozprostírají od kopcovitých oblastí ve výši 500 m až do výšky okolo 2 000 m. V ČR je chráněná, takže ji nesbíráme. Lze ji ale sehnat celkem bez problémů v eshopech s bylinami. 


Účinky pupavy na zdraví:

Charakteristika

Pupava je léčivá rostlina patřící do rodu, který sdružuje 20 druhů. Typické pro ni je, že téměř chybí stonek a roste tedy u země. Název druhu, acaulis, pochází z řeckého přídavného jména akaulos, což znamená beze stonku. Je vysoká přibližně 5 až 10 centimetrů, má pichlavé listy uspořádané do růžice. Květy, které kvetou od července do října, se skládají ze středového terčíku, pokrytého žlutými chloupky, a jsou obklopené bílými anebo stříbrnými listeny.

Vzhledem je podobná malému bodláku. Svůj název má podle legendy po Karlu Velikém, za jehož vlády se rostlina používala k léčbě moru u vojáků

Francký král ovšem nebyl jediným, kdo v minulosti oceňoval schopnosti této rostliny: Sasové pupavu považovali za silný protijed a všelék na každou nemoc, takže mnichové ji pěstovali ve svých klášterních zahradách. Dnes však, navzdory tomu, že pupava je bohatá na aktivní složky, se ve fytoterapii využívá jen zřídka. Pro uskladnění se v podzimním období sbírají kořeny, které se nechají vysušit na slunci.

 

Využití v kulinářství

Ani gastronomie plně neoceňuje kvality pupavy, kterou považuje za chudého příbuzného artyčoku. Ve skutečnosti je květný úbor této rostliny masitý a má vynikající chuť, ať už v syrovém stavu, nakrájený na plátky a ochucený olejem a citronovou šťávou, anebo vařený. Čerstvě nasbírané kořeny zbavené dřevnatého jádra a nakrájené na plátky se mohou stát opravdovou pochoutkou, když se nechají kandovat a přelijí se čokoládou.

 

Kde roste?

Pupava roste na kamenitých, sušších kopcích, stráních, mezích a na lesních paloucích. Není příliš hojná.

 

Kdy kvete? 

Červenec-říjen.

 

Co sbíráme?

Kořen od října do listopadu. Sušíme na slunci.

 

Dávkování

Drogu podáváme v podobě prášku, obvykle 3krát denně na 2 špičky kulatého nože, případně v podobě nálevu, v množství asi 4 sklenice denně. Pro zevní aplikaci dáváme přednost odvaru. Osvědčila se i podoba bylinné tinktury.

 

Jaké látky obsahuje?

Inulin, silice, pryskyřice, třísloviny a zvláštní enzym, způsobující srážení mléka

 

Do kombinace:

  • v urologii se zlatobýlem, vrbovkou, také se rdesny a s kořenem jehlice trnité,
  • v gastroenterologii s řebříčkem, květem měsíčku, řepíkem, jablečníkem, meduňkou a třezalkou,
  • v dermatologii s čekankou, zemědýmem a kořenem lopuchu

 

Účinky na zdraví

Antibakteriální, antivirová, protiplísňová. Podporuje vylučování trávicích enzymů. Detoxikant - čistí krev. Podporuje činnost ledvin, aktivuje potní žlázy (a tím podporuje vylučování metabolitů, které se vylučují kůží). Léčí horečku z bakteriální a nebo virové příčiny. Podporuje vypocení. Chřipkové stavy.
Zánět dýchacích cest vč. zahlenění, zánět močových cest, zánět ledvin, zánět žaludku. Zánět prostaty, prostatitida. Zvětšení prostaty - hypertrofie prostaty, rakovina prostaty - doprovodná podpůrná léčba k onkologické. Průjem - dezinfikuje střeva - dyspepsie, infekční průjmy. Podporuje trávení. Upravuje stolici. Paraziti - pomáhá vypuzovat hlísty. Zevně na plísňová onemocnění kůže a nehtů. Kůže - hnisající ložiska, infikované ekzémy, akné.