certkus lucni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniČertkus luční (latinsky Succisa pratensis). Lodyha této 15-80 cm vysoké rostliny je přímá. Listy jsou podlouhle kopinat é a větš i no u celokrajné; přízemní listy se zužuj í v řapík, lodyžní listy mají krátké řapíky nebo jsou přisedlé. Lodyha a listy jsou chlupaté. Květy jsou uspořádány v polokulovitých až kulovitých strboulech, které obklopuje zelený zákrov; květní lůžko má plevky. Vnější kalíšek jednotlivých květů je čtyřhranný. Vnitřní kalich se skládá z pěti štětin; koruna je modrofialová až tmavě modrá a čtyřcípá. Kvete v červenci, srpnu a září. Je to trvalka.


Účinky rostliny:

Učinky na zdraví

Leonhart Fuchs (1543) oceňuje rozkladnou sílu byliny, která urychluje hojení modřin. Údajně je účinná proti bolestem dělohy, proti jedům a moru.
Čaj se používá k "pročištění krve".

 

Co sbíráme?

Kvetoucí nať.

 

Jaké látky obsahuje

Saponiny, třísloviny, hořčiny.

 

Mýty a historie

V herbáři Gart der Gesundheit (Zahrada zdraví; 1486) se vypráví, že ďábel kdysi touto rostlinou způsobil mezi lidmi mnoho neštěstí, až nakonec soucitně zasáhla Panna Marie a zařídila, že už s ní nemohl učinit nic zlého. Plný zlosti ďábel ukousl oddenek.

JAK PŘIŠEL ČERTKUS KE SVÉMU JMÉNU?

Jedna bavorská pověst praví: Jednou jeden mladý muž přislíbil svou duši ďáblu, když ho zasvětí do vědy o léčivých rostlinách. Ďábel to učinil tak důkladně, že se z muže stal slavný lékař, který pomohl spoustě lidí. To však ďábla rozčílilo a svého chovance oslepil. Ten se však dokázal s pomocí jedné rostliny vy léčit a zároveň se osvobodil, protože ďábel svým nerozvážným jednáním sám zrušil pakt. Plný zlosti pak ďábel ukousl oddenek rostliny, která se od té doby jmenuje čertkus.

 

Magie a zvyky

Kdo u sebe nosí čertkus, tomu nemohou ublížit čarodějnice ani ďábel. Protože čarodějnice rády tropí neplechu v chlévech, zakopával se čertkus v Tyrolsku pod
práh dveří od chléva.

Vzácný bíle kvetoucí čertkus byl považován za obzvláště účinný proti kouzlům. Čertkus také patří mezi rostliny, kterým se ve svátek Nanebevzetí Panny Marie
(15. srpna) žehná v kostele.