Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
BYLINY SBÍRANÉ V ZÁŘÍ ZDE

vrbka-uzkolista-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciVrbka, vrbovka úzkolistá (latinsky chamaerion angustifolium) léčí nervové potíže, zažívací problémy, chrání sliznice. Vrbka je vytrvalá rostlina vysoká 1-2 m. Má tlustý zdřevnatělý kořen. Lodyha je oblá, přímá, často s načervenalým nádechem. Listy jsou široké 1-2 cm, střídavé, kopinatě zašpičatělé, na rubu modravé. připomínají listy vrby. Růžové až fialové  květy jsou uspořádány na konci lodyhy do pyramidových hroznů.



Účinky rostliny:

  • neklid, nespavost, psychické napětí
  • bolest hlavy
  • protizánětlivý účinek
  • trávicí potíže, problémy
  • zánět střeva
  • zánět žaludku
  • průjem 
  • zánět močových cest
  • sliznice dutiny ústní - ochrana
  • sliznice trávicího systému - ochrana
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy, vředy kůže

Ochmýřená semena tvoří dlouhé pukající tobolky. Rostlina se nachází takřka vždy v početných skupinách. 

 

Používané části:

K léčebným účelům se používá list. 

 

Léčivé vlastnosti:

Vrbka se sbírá hlavně jako bylina na nervy. Uklidňuje, odstraňuje podrážděnost, napětí, nespavost a někdy i bolesti hlavy. Má protizánětlivé působení, kterého se užívá při zažívacích problémech, průjmech a zánětech v močovém ústrojí. Poslouží též při zánětech střeva žaludku. V neposlední řadě chrání sliznice ústní dutiny i trávicího ústrojí
Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech ústní sliznice a k obkladům na špatně se hojící rány a vředy

 

Způsob použití:

Z listů se připravuje nálev i odvar. Pije se v obvyklém množství 1/2 až 3/4 litru během dne. Většinou se přidává do směsí. Vrbka se někde pije místo čaje, chutná spíše jako zelený čaj. Pro tyto účely se však fermentuje. Na kloktadlo a obklady se používá vždy odvar. Je možné jej připravit i z kořene. Kloktáme několikrát denně.

 

Kontraindikace:

Vrbka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace. Pouze trvalé nebo skoro trvalé pití vrbkového čaje může přivodit poruchy zažívacího traktu.

 

Použití v kuchyni:

Vrbka se hojně užívá (nejen) v trampské kuchyni. Mladé výhonky a horní měkké části lodyhy mají lehce nasládlou chuť a používají se jako chřest. Krátce se povaří a mohou se jíst samotné nebo s rýží či s masem. Z mladých listů se dělá salát, případně je lze připravovat jako zelí. Ze sušených kořenů se dříve v dobách nouze mlela mouka. 

 

Rozšíření a výskyt:

Vrbka se vyskytuje v Evropě i Asii. U nás ji najdeme především na okrajích lesů, na paloucích, podél cest a podobně.

 

Sběr:

Listy se sbírají na jaře, před rozkvětem. Je možné je zdrhnout ze stonku, ovšem pouze v takovém množství, aby to neohrozilo další růst rostliny. 

Lze i lodyhy uřezat, usušit, a teprve pak listy zdrhnout. Sběr se provádí během dne. Sušená droga vydrží i 3 roky. 

 

Možnost záměny:

Vrbku si můžeme pomýlit s kyprejem vrbicí, který je však mohutnější a většinou roste na vlhkých místech, podél vodních toků. Další záměna hrozí s různými vrbovkami, které však mají vstřícné listy a drobnější, jinak uspořádané květy 

 

Jaké látky obsahuje vrbka úzkolistá? 

Třísloviny, sliz, alkaloidy, pektin, vitamin Ca další. 

 

Zajímavosti: 

Chmýr z nažek se dříve používal k předení. Už v 18. století proběhly pokusy, jak nahradit bavlnu chmýrem z vrbky. Někde se dosud používá jako náplň do polštářů.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

chřipka   odvar   Janča   nemoc   teplé   angína   vlas   slinivka   osteoporóza   kontraindikace   hlavy   fytoterapie   pijeme   bylina   kameny   katar   menstruační   keř   žaludek   kořen   nežádoucí   zápal   močopudný   zrak   návod   mensturace   migrén   játra   hemeroid   plíseň   vliv   premenstruační   zánět   plísně   neht   nať   účinky   chřipka   ledvin   květ   nachlazení   hemoroid   zlomenin   Zentrich   vřed   fermentace   Treben   choroba   brnění   vitamin   pupen   stvol   kapsaicin   antibiotik   výroba   viry   mateřské   vývar   trávicí   Podhorná   bolest   Zentrich   inhalace   revma   štítná   písek   žlučník   astma   zelina   zpracování   slezina   houba   srdce   obsahuje   arteriskleróza   alergie   končetina   dna   horečka   postup   artróza   kolika   roztroušená   Mattioli   babské rady   střev   bylinka   Avicena   kůra   zalijeme   kvasinky   využití   prášek   olej   Galenos   minut   sušení   rostlina   kůže   list   slezina   účinek   strom   Materia medica   zelenina   kontraindikace   ateroskleróza   dásně   noha   čaj   studené   zácpa   tlak   akné   sirup   krk   kornatění   Janča   bylinná směs   víno   průjem   koupel   horké   krvácení   pěstování   jaterní   děti   užití   kojenec   chladné   komplikace   tinktura   hlas   řídnutí kostí   nálev   stonek   nohy   obsažené   kloub   indikace   Moučka   sval   vitamín   šlacha   játra   zdraví   opar   rýma   Váňa   použití   Paracelsus   metabolismus   pálení   sběr   ovoce   epilepsie   abytyše Hildegarda   stonek   ruka   recept   mrtvice   sliznice  

Počet stránek ve webu:

3290

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online