Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

vrbka-uzkolista-ucinky-na-zdravi-pouziti-uzivani-vyuziti-co-leciVrbka, vrbovka úzkolistá (latinsky chamaerion angustifolium) léčí nervové potíže, zažívací problémy, chrání sliznice. Vrbka je vytrvalá rostlina vysoká 1-2 m. Má tlustý zdřevnatělý kořen. Lodyha je oblá, přímá, často s načervenalým nádechem. Listy jsou široké 1-2 cm, střídavé, kopinatě zašpičatělé, na rubu modravé. připomínají listy vrby. Růžové až fialové  květy jsou uspořádány na konci lodyhy do pyramidových hroznů.



Účinky rostliny:

  • neklid, nespavost, psychické napětí
  • bolest hlavy
  • protizánětlivý účinek
  • trávicí potíže, problémy
  • zánět střeva
  • zánět žaludku
  • průjem 
  • zánět močových cest
  • sliznice dutiny ústní - ochrana
  • sliznice trávicího systému - ochrana
  • zánět v ústech, zánět dutiny ústní
  • špatně se hojící rány
  • kožní vředy, vředy kůže

Ochmýřená semena tvoří dlouhé pukající tobolky. Rostlina se nachází takřka vždy v početných skupinách. 

 

Používané části:

K léčebným účelům se používá list. 

 

Léčivé vlastnosti:

Vrbka se sbírá hlavně jako bylina na nervy. Uklidňuje, odstraňuje podrážděnost, napětí, nespavost a někdy i bolesti hlavy. Má protizánětlivé působení, kterého se užívá při zažívacích problémech, průjmech a zánětech v močovém ústrojí. Poslouží též při zánětech střeva žaludku. V neposlední řadě chrání sliznice ústní dutiny i trávicího ústrojí
Zevně se používá jako kloktadlo při zánětech ústní sliznice a k obkladům na špatně se hojící rány a vředy

 

Způsob použití:

Z listů se připravuje nálev i odvar. Pije se v obvyklém množství 1/2 až 3/4 litru během dne. Většinou se přidává do směsí. Vrbka se někde pije místo čaje, chutná spíše jako zelený čaj. Pro tyto účely se však fermentuje. Na kloktadlo a obklady se používá vždy odvar. Je možné jej připravit i z kořene. Kloktáme několikrát denně.

 

Kontraindikace:

Vrbka nemá žádné vedlejší účinky ani kontraindikace. Pouze trvalé nebo skoro trvalé pití vrbkového čaje může přivodit poruchy zažívacího traktu.

 

Použití v kuchyni:

Vrbka se hojně užívá (nejen) v trampské kuchyni. Mladé výhonky a horní měkké části lodyhy mají lehce nasládlou chuť a používají se jako chřest. Krátce se povaří a mohou se jíst samotné nebo s rýží či s masem. Z mladých listů se dělá salát, případně je lze připravovat jako zelí. Ze sušených kořenů se dříve v dobách nouze mlela mouka. 

 

Rozšíření a výskyt:

Vrbka se vyskytuje v Evropě i Asii. U nás ji najdeme především na okrajích lesů, na paloucích, podél cest a podobně.

 

Sběr:

Listy se sbírají na jaře, před rozkvětem. Je možné je zdrhnout ze stonku, ovšem pouze v takovém množství, aby to neohrozilo další růst rostliny. 

Lze i lodyhy uřezat, usušit, a teprve pak listy zdrhnout. Sběr se provádí během dne. Sušená droga vydrží i 3 roky. 

 

Možnost záměny:

Vrbku si můžeme pomýlit s kyprejem vrbicí, který je však mohutnější a většinou roste na vlhkých místech, podél vodních toků. Další záměna hrozí s různými vrbovkami, které však mají vstřícné listy a drobnější, jinak uspořádané květy 

 

Jaké látky obsahuje vrbka úzkolistá? 

Třísloviny, sliz, alkaloidy, pektin, vitamin Ca další. 

 

Zajímavosti: 

Chmýr z nažek se dříve používal k předení. Už v 18. století proběhly pokusy, jak nahradit bavlnu chmýrem z vrbky. Někde se dosud používá jako náplň do polštářů.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Galenos   hemoroid   štítná   kolika   rýma   mateřské   hlas   noha   víno   stvol   indikace   zpracování   akné   choroba   zalijeme   chřipka   sval   sušení   nachlazení   houba   alergie   močopudný   zelina   stonek   děti   inhalace   fermentace   vývar   vliv   čaj   nohy   metabolismus   srdce   odvar   postup   kojenec   recept   průjem   kůže   kameny   užití   migrén   tlak   nať   výroba   nežádoucí   plíseň   pěstování   roztroušená   horké   artróza   Janča   zánět   rostlina   bylinka   minut   epilepsie   střev   revma   opar   studené   sirup   sběr   ovoce   Zentrich   Materia medica   keř   nálev   osteoporóza   obsahuje   bylinná směs   pijeme   horečka   krvácení   teplé   Moučka   kořen   krk   viry   chladné   koupel   zácpa   strom   antibiotik   mrtvice   jaterní   mensturace   ruka   slinivka   olej   vřed   abytyše Hildegarda   neht   sliznice   hemeroid   ledvin   Treben   návod   fytoterapie   angína   list   ateroskleróza   končetina   slezina   Váňa   játra   kapsaicin   zrak   řídnutí kostí   trávicí   kornatění   účinky   Zentrich   kontraindikace   arteriskleróza   žlučník   brnění   kontraindikace   nemoc   kloub   astma   menstruační   komplikace   plísně   zlomenin   chřipka   vitamin   obsažené   žaludek   Paracelsus   zelenina   bolest   slezina   květ   pupen   zdraví   použití   bylina   dna   hlavy   prášek   zápal   premenstruační   katar   Mattioli   Janča   dásně   písek   vitamín   babské rady   pálení   Avicena   využití   kvasinky   tinktura   účinek   kůra   stonek   šlacha   Podhorná   játra   vlas  

Počet stránek ve webu:

3373

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online