Mučenka pletní opletní účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníMučenka pletní (synonymně též opletní, latinsky Passiflora incarnata) - velmi dekorativní popínavá rostlina pochází z Mexika, Střední Ameriky a jižní části Spojených států, kde je obvyklou planou rostlinou. Jde o nejběžnější jedlou formu mučenky. Žluté vejčité bobule se vyvíjejí z krásných bílých květů s levandulovou či nachovou pakorunkou. Květy připomínající trnovou korunu Krista inspirovaly jméno rodu, passio (utrpení), flos (květ).
Pozn.: fotografie květu je ilustrační. 


Účinky rostliny:

Rychle rostoucí bylina, jedna z největších v rodu, uvolňuje ananasovou až pomerančovou vůni. Mučenku objevil v Peru v roce 1569 španělský lékař a botanik Nicolás Monardes. V devatenáctém století se stala oblíbenou v Británii, kde šlechtitelé zjistili, že celý rod dobře reaguje na křížení - následně byly vyšlechtěny stovky rozmanitých forem a distribuovány po celé Britské říši.

Původní obyvatelé Severní Ameriky ji používali k léčbě řezných ran a modřin, i jako tonikum; plody sbírali jako ovoce. Čerokíové rostlinu nazývali ocoee a je po ní pojmenována řeka Ocoee a její údolí v jižní části Appalačského pohoří. Řeka teče ze státu Georgia do Tennessee; v roce 1919 se mučenka stala národní květinou Tennessee.

 

Účinky na zdraví

Mučenka pletní má zklidňující a utišující účinky, zřetelně zmírňuje úzkost a stavy neklidu, nervové napětí, poruchy spojené se stresem či nespavost, také syndrom dráždivého tračníku. Pomáhá i lidem s abstinenčními příznaky léčícími se ze závislosti na užívání drog.

Má velmi příznivý vliv na mírné poruchy usínání, ale také přerušovaný spánek. Rostlina má obdobné spasmolytické účinky, jako má papaverin (makovice) - tedy působí proti křečím hladkého svalstva. Toho se dá mj. využít u menstruační tenze a menstruačních bolestí.

Obecně ovlivňuje vnímání bolesti nervového původu a používá se hlavně při psychické vyčerpanosti a při zrychlené srdeční činnosti. Dokáže působit pozitivně na hysterii. Mučenka je ideální denní sedativum, protože netlumí pozornost a soustředění, můžeme klidně řídit auto. Usušené listy mučenky se dají také kouřit pro své slabé (ale velmi relaxující) euforizující účinky. Funguje jako náhrada tabáku pro ty, kteří chtějí přestat kouřit.

Mučenka opletní byla úspěšně testována na lidech s úzkostnými poruchami a dokonce byly její účinky srovnány s lékem Oxazepam. Fytoterapeutické účinky mučenky se sice dostavují o něco později, pak ale jsou stejné. Výhodou mučenky je již zmíněná absence sedativních účinků - tedy člověk, který zvolí mučenku, se nestává apatickým.

Používá se také při hemoroidech, kožních problémech, migréně, křečovitém astmatu.
 

Co sbíráme?

Mučenka opletní je posvátná bylinka jihoamerických indiánů. Jedná se o tropickou liánu, která dosahuje délky až šesti metrů, má trojlaločné Jisty a tvarově zajímavé okrasné květy. Nejedná se uričtě o "bylinku našich českých babiček a blízkých zahrádek," nicméně jak je psáno výše, mučenka je příznivá pro nervový systém a dokáže tělo zbavit stresu. Dá pěstovat na zahrádkách i doma v květináčích, má ráda letnění. Více o pěstování níže.

Sbírají se a zpracovávají všechny horní část i rostliny - tedy listy, stonky, květy, plody.

 

Mučenka ve směsi

Bylinkový směs s mučenkou I.
Vhodná je kombinace mučenky, kozlíku, chmelu a meduňky. Připravujeme z jedné čajové lžičky směsi, kterou zalijeme horkou vodou, louhujeme pět až deset minut a pijeme vlažné, nejlépe dvakrát denně po dobu tří týdnů.

Bylinková směs s mučenkou II.
Obsahuje mučenku, třezalku a hloh. Nálev připravujeme stejným způsobem jako u bylinkové směsi č. I.

Obě bylinné směsi pomáhají při migrénách, psychických potížích v klimakteriu, neurastenii (chronické vyčerpání) a poruchách spánku. Mají relaxační a protistresové účinky a hodí se třeba u syndromu vyhoření.

 

Kontraindikace

Nesmí těhotné ženy (může vyvolat předčasné stahy dělohy).
Nesmí užívat lidé na antidepresivech (když užíváme antidepresiva, může mučenka vyvolat zesílení jejich účinku).
Není vhodná při řízení vozidel a při ovládání rotačních ad. strojů, nástrojů a přístrojů.

 

Kulinářské využití

Zralé plody lze zpracovat do džemů a marmelád. Komerčně se používají s plody mučenky jedlé IP edulisl do šťáv a nealkoholických nápoj ů. Z plodu čers tvě vymačkaná šťáva se dává do koktejlů a ovocných sa látů.

 

Kristova trnová koruna, hřeby, důtky, kopí

Tato květina byla objevena v 17. století misionáři. Již dlouhé roky je považována za symbol Kristova utrpení. Špičky listů představují kopí, úponky důtky, pakorunka trnovou korunu, 3 pestíky v květu poté 3 hřeby, pomocí kterých byl Ježíš na kříž přibit.

 

Pěstování

  • Předem na močená semena lze na jaře vysít do sadbovačú při teplotě kolem 20 °C.
  • V létě množte pomocí polovyzrálých řízkú.
  • Vytrvalá (v ČR ne) popínavá rostlina, preferuje písčité púdy, na plném slunci až v částečném stínu, a snáší sucho.
  • Dobře prospívá, kvete a plodí pouze v podmínkách bez teplot pod bodem mrazu.
  • Pro ochranu rostlin v chladnějších regionech půdu mulčujte.
  • Nadzemní části na sušení se odebírají od poloviny do pozdního léta.
  • Více informací o pěstování (stanoviště, hnojení, ad.) zde.