svizel syristovy ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiSvízel syřišťový (latinsky Galium verum) Svízel syřišťový, Galium verum, je vytrvalá bylina z čeledi mořenovitých, Rubiaceae, s oddenkem trsnatě větveným. Lodyha je tuhá, vzpřímená a větvená, až 1,2 m vysoká, lysá nebo pýřitá, listy vyrůstající po 8-12 v přeslenech jsou čárkovité, na líci lesklé a špičaté. Jednotlivé úkrojky jsou podlouhlé až čárkovité s podvinutým okrajem. Květenství je vrcholové, husté, latnaté, kalich zakrnělý, koruna žlutá a kolovitá, plod lysá a hladká nebo bradavčitá dvounažka.


Účinky rostliny:

Botanické údaje

Kvete červen-září. Výška 20-70 cm. Trvalka.

 

Kde roste

Suché, chudé louky, okraje cest a lesů, okraje křovin, rašelinné louky; rostlina je rozšířená. Je ukazatelem chudé půdy.

Roste především v oblasti mírného pásu Evropy a Asie s výjimkou nejsevernějších a nejjižnějších oblastí, ale také na Islandu a omezeně i v Japonsku. U nás zejména v teplejších oblastech do nadmořské výšky 600 m.

 

Co sbíráme a kdy?

Drogou je kvetoucí nať (Galii veri herba), která má nepatrnou medovou vůni, ale také oddenky (Galii veri rhizoma). Nať sbíráme od počátku července do konce srpna.
Suší se ve stínu při teplotě do 35 °C, sesýchací poměr je 5-7 : 1.


Účinky na zdraví

V lidové medicíně se nať považuje za tonifikační a posilující prostředek, především při přepracování, únavě a ospalosti; snižuje chuť k jídlu. S úspěchem se používá i k léčení ústní dutiny. Má však také močopudný účinek, užívá se při nefritidě (zánětu ledvin) a močových i ledvinových kamenech, zánětech ledvinových klubíček (glomerulonefritida) i zánětu močového měchýře (cystitida).

V kombinaci s hluchavkou žlutou (pitulník žlutý) a celíkem zlatobýlem (zlatobýlem obecným) léčí selhávání ledvin se zástavou močení a tím oddaluje nutnost dialýzy.

Zevně slouží na revmatismus, kožní choroby, popáleniny, lupénku i špatně se hojící rány.

Oddenky se považují za prostředek zvyšující pohlavní aktivitu (Leonhart Fuchse, 1543). Nové vědecké poznatky potvrzují, že droga má schopnost omezit, nebo dokonce i zastavit nádorové bujení, především na kůži a jazyku. Zevně ji lze použít na ekzémy k omývání postižených míst nebo ve formě obkladů.

V herbářích z raného novověku se doporučuje zevní použití květů na spáleniny a k zastavení krvácení.

Velmi účinná je léčba parodontózy žvýkáním nati.

 

Způsoby užití

  • Nejpraktičtější je příprava tinktury. Univerzální postup výroby tinktur je na www.UcinkyTinktur.cz na začátku stránky.
  • Můžete si připravit nálev (čaj): 1 lžíce suché drogy se zalije 0,4 l vařící vody a nechá 1/4 hodiny odstát. Pije se půl sklenice 3-4krát denně před jídlem.
  • Další možností je čerstvá šťáva z nati, kdy se užívají 2-3 čajové lžičky 2krát denně.
  • Odvar z oddenků se připraví tak, že se 1 čajová lžička drogy přelije 0,25l vody a vaří se asi 5 minut. Nechá se vychladnout, přecedí se a užívá se 50 ml před jídlem.
  • Zevně se připravují kašovité obklady
  • Je možné také žvýkat čerstvou nať - vizte výše.
  • Konečně je možné vyrobit tinkturu z květů. Obecný postup výroby tinktury je uveden na www.UcinkyTinktur.cz

 

Jaké látky obsahuje

Nať obsahuje především glykosid galiosin, rubiadinglykosid, asperulosid aj., silici, pryskyřici, třísloviny, saponiny, kyseliny kumarovou, gallovou, citronovou a kávovou, flavonoidy, antrachinony, vitamin C, minerální látky aj. V oddenku jsou přítomny mimo jiné i iridoidy, saponiny, třísloviny, kumariny, flavonoidy a asi 0,6 % antrachinonů.

 

Využití v průmyslu

Kořen svízele syřišťového a svízele povázky se využíval jako barvivo na vlnu a textil. Příslušníci rodu svízel se dříve používali při výrobě sýrů místo syřidla, protože obsahují syřišťový ferment, který má srážlivé účinky na mléko. Odtud pochází název rostliny i lidové názvy jako "syřidlo" či "tvarožníček". Enzym ke srážení mléka se běžně získává z telecích žaludků (dnes rovněž z mikroorganismů). Svízel syřišťový propůjčil
barvu slavnému anglickému sýru Chester.

 

Mýty a historie

  • Podle Legendy vystlala Marie jesličky s Ježíškem (nebo také matka Anna lůžko malé Marie) svízelem syřišťovým, kterému se v němčině říká "slamník milých žen". Od té doby má rostlina zlatožluté vonné květy.
  • Na deskové malbě Madonna ďAlba od italského malíře Raffaela (1483 až 1520) je k Marii připojen svízel syřišťový.

 

Magie a zvyky

Svízel syřišťový se stal "slamníkovou bylinou". V pohanských dobách a ještě později se ukládaly ženy v šestinedělí na příjemně vonící byliny, které se přidávaly do slamníku. Ty měly přinést pocit blaha a odhánět závistivé démony. Slamníkové bylinky byly spojovány s bohyní lásky a matek Freyou/Frigg, později s Pannou Marií.

 

Pěstování

Roste na přirozených stanovištích, a to na suchých loukách a pastvinách, křovinatých a skalnatých stráních, mezích a okrajích cest. Půdy jsou vysýchavé, výhřevné, zásadité až vápenité, od kamenitých až po písčité.