Poměnka pomněnka účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníPomněnka lesní (latinsky Myosotis sylvatica, čeleď brutnákovité, někdy nesprávně psaná jako ponka) je dvouletá nebo víceletá bylina svěžích, prosvětlených lesů a lesních mýtin a lemů v nížinách, pahorkatinách i v horách. Je příslušníkem hájové květeny habrových doubrav, ale stejně dobře roste i v přirozených květnatých bučinách. V horách roste na švětlinách ve smrkových porostech a také na horských lukách a v subalpinských vysokostébelných společenstvech. Indikuje příznivý rozklad humusu v mírně kyselých půdách.


Účinky rostliny:

Je eurasijskou rostlinou, jejíž rozšíření sahá dosti daleko na sever, i když např. v severním Německu je rostlinou vzácnější. Výrazná modř i jakási skromnost jejích květů způsobily, že pomněnky se staly symbolickými rostlinami. Jsou symbolem stálosti a věrnosti - a to téměř u všech evropských národů.

Pomněnek rozlišujeme asi 40 druhů (lesní, rolní, hajní, ...) a všechny mají podobné léčivé účinky.

 

Co sbíráme a jak ji zpracováváme?

Sbíráme květy a listy rostliny.

Můžeme udělat nálev ("čaj") z čerstvé i sušené byliny (1 lžíce na 250 ml vody. Dále je možné z ní udělat pomněnkovou tinkturu. Univerzální postup výroby bylinných tinktur je na www.UcinkyTinktur.cz

 

Účinky na zdraví

Své působení pomněnka uplatňuje hlavně při kožních zánětech, dále pak při nateklých lymfatických uzlinách a krvácení z nosu. Obsahuje draslík, který podporuje činnost srdce a reguluje pH krve (překyselení organismu).
U laické veřejnosti je diskutován účinek na kašel (pomněnkový sirup). Vzhledem k obsahu účinných látek ale efekt rostliny na kašel nebyl farmakobotaniky potvrzen.

 

pomnenka ruznobarvaKvěty v průběhu života rostliny mění barvy

Květy pomněnek jsou sice pověstné svojí modrou barvou, ale velmi často ji během vývoje květu mění. Souvisí to s reakcí buněčných šťáv a s jejich vlivem na zbarvení anthokyanů. Poupata pomněnek bývají růžová a teprve později, když se buněčné šťávy neutralizují nebo slabě alkalizují, květy modrají.
Pomněnka různobarvá (na fotografii vpravo), latinsky Myosmis versicolor SM má dokonce květy v poupěti bílé, s rozvíjením žloutnou a až při odkvětu modrají. Z asi 40 druhů pomněnek (rozšířených v Evropě, hlavně ve Středomoří, v Asii a na Novém Zélandu) zůstává například právě novozélandská Myosotis explanata srále bělokvětá.
Plod je tvrdka, složená ze 4 drobných nažek.

 

Jak vniklo jméno pomněnka v latině

Ve stejném smyslu se dostala pomněnka i do heraldiky (Henry of Lancester). Pro podobnost ochlupených listů bývala již ve starém Řecku zvána pomněnka "myším ouškem" (Dioscorides: Myos ota, Galen: myos otis) - odtud pochází její vědecké jméno: Myosotis.

 

Pěstování

Není zvyklé. Sbíráme v přírodě. Poměrně hojně rostoucí rostlina prakticky na každé občas sečené louce.
Můžete nicméně nasbírat semínka a rozházet si je na podzim na místo, kde si přejete, aby pomněnka vyrostla.