chrastavec ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniChrastavec rolní (latinsky Knautia arvensis, slovensky chrastavec roľný, anglicky field scabiosa, německy die Acker-Knautie, čeleď štětkovité) je 30-100 (většinou 50) cm vysoká, vytrvalá rostlina s nerozvětvenými nebo rozvětvenými, krátce chlupatými až štětinatě huňatými stonky. Ploché, 2-4 cm široké hlávky na dlouhých stopkách; koruna je čtyřcípá, modře fialová: okrajové květy jsou znatelně zvětšené, paprskující. Lůžko hlávek bez plev. Zákrovní listeny ve dvou řadách , chlupaté, vejčité až kopinaté. Přízemní listy jsou vejčitě kopinaté, s řapíkem, celokrajné nebo zubaté, většinou jednoduché. Lodyžní listy přisedlé, šedozelené, matné, především listy ve střední části hluboko peřenoklané.


Účinky rostliny:

Chrastavec rolní zakořeňuje hluboko. Květy opylují včely a motýli. Semena mají výživný přívěsek (elaiosom), jenž slouží za potravu mravencům, kteří tak plody rozšiřují do okolí.

 

Kde roste a kdy kvete

Výskyt: louky, pole, meze; okraje lesů a cest; až do výšky 1500 m.n.m. Téměř celá Evropa; velké části Asie; hlavní rozšíření spíše v západních oblastech. V mnoha oblastech středomořského prostoru tento druh chybí.
Kvete konec května-listopad (na rozdíl od chrastavce lesního).

 

Co sbíráme

Kvetoucí nať sbíraná kolem 14-16. hod.

 

Účinky na zdraví

Jak působí chrastavec na lidské zdraví je uvedeno v rámečku. 

 

Zpracování

  • odvar, bylinářský čaj - při přípravě odvaru bereme 1 čajovou lžičku na sklenici studené vody, přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Pak necháme 10 minut ustát, přecedíme a pijeme před jídlem.
  • tinktura - postup výroby je na www.UcinkyTinktur.cz

 

Jaké látky obsahuje

Složení látek této drogy je málo prozkoumáno. V rostlině byly konkrétně nalezeny: triterpensaponiny jako knautiosid, iridoidy jako dipsacan, navonoidy, tannin, mastný olej, minerály, silice a třísloviny.
Zdá se, že droga má fytoncidní účinky, přestože látky, z nichž se obvykle fytoncidy skládají, zatím potvrzeny nebyly.

 

Další chrastavce

Rostlina je velmi proměnlivá a u nás roste v mnoha mutantech a varietách.

Na Moravě se vyskytuje příbuzný druh chrastavec Kitaibelův s nažloutle bílými strbouly a přízemní růžicí listů. Kříženec těchto druhů se špinavě žlutými až špinavě růžovými strbouly se vyskytuje až po střední Čechy. Další chrastavec rostoucí na našem území je chrastavec lesní.

 

Těhotenství, kojení, děti

Při aplikaci čajů z chrastavce nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky a ani kontraindikace nejsou známy. S ohledem na málo prohádaný chemismus rostliny však raději volíme menší dávky, které nepodáváme dlouhodobě, a před samostatným užíváním dáme přednost míchání do směsí.

 

Pověry

Dříve, připletl-li se někomu do cesty, dotyčný věřil, že se na něj usměje štěstí. Maminky jej pak dávaly malým dětem do kolébky, to aby spaly a měly sladké sny.

 

Historické využití

V minulosti se v lidové medicíně z chrastavce užíval přednostně kořen. Ten se po umytí studenou vodou sušil, mlel na prášek a jako takový se zásadně užíval - a nebyly to zrovna jednoduché aplikace.
Jak vyplývá ze záznamů starých lidových bylinkářů, užíval se dříve především jako prostředek proti cizopasníkům, a sice jedenkrát denně v množství 4 g. Stejně se užíval i proti bolestem dělohy, a to v množství 3krát denně 3 g, po dobu 5 dní, a proti kašli, ve směsi s medem v množství 4 g a poměru 1:1, kdy se užíval po malých dávkách přes den.
Další aplikace byly ve formě nálevu. Tak například proti epilepsii doporučoval v 18. století východočeský bylinář Vrána nálev z 5 g drogy na 0,4 litru vody, který se užíval 3krát denně. Nálev se nechal se 10 minut ustát, pak se přecedil a pil po doušcích přes celý den. Při vodnatelnosti se užíval nálev z 1 polévkové lžíce na 0,3 litru vody. Nálev se opět nechal 10 minut stát, pak se přecedil a pil přes celý den.

 

Pěstování chrastavce

Je relativně hojný v přírodě, běžně se nepěstuje. Pokud ho přesto chcete získat do své zahrádky, stačí si na podzim nasbírat semínka a rozhodit je po odplevelené a hráběmi narušené hlíně na své zahrádce.

 

Zdroje pro článek

  • Průvodce přírodou - květiny (Seidel)
  • Léčivé rostliny - Ottův průvodce přírodou (Schönfelderovi)
  • Endyklopedie moderního bylinářství (J. A. Zentrich)
  • Herbář léčivých rostlin (Janča, Zentrich)