ŠŠalvěj luční účiky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníalvěj luční (latinsky Salvia pratensis) je cca. 20-60 (max. 80 cm) cm vysoká léčivá vytrvalá rostlina, která kvete od dubna do srpna. štětinatá rostlina s nahoru směřujícími, žláznatě lepkavými chlupy vydává aromatickou vůni. Lodyha je čtyřhranná, v horní části většinou větvená. Svraskalé listy jsou vejčité až podlouhle kopinaté, na okrajích nepravidelně vroubkované; listy v přízemní růžici mají dlouhé řapíky, Lodyžní listy jsou krátce řapíkaté nebo přisedlé. Květy rostou v rozvolněném lichoklasu, který se skládá z lichopřeslenů o 4-6 květech, uspořádaných do pater. Kalich je zvonkovitý, květní koruna je tmavomodrá (vzácně bílá nebo růžová). Horní pysk je silně stlačený, květ má 2 tyčinky.


Účinky rostliny:

Co sbíráme?

Listy v době kvetení a květy.

Účinky na zdraví

Rostlina má stejné využití jako šalvěj lékařská (Salvia officinalis), která byla uznávanou léčivou rostlinou od dob antiky až do současnosti, mají ovšem slabší účinky. Rostlina uvolňuje křeče, podporuje trávení; zevně se používá na záněty v ústech a hltanu. Koupele končetin - revmatismus.

 

Hodí se jako koření do jídla, vína, piva a na sirup

Mladé listy se hodí jako koření do salátů nebo zeleninových pokrmů, do skopového a jehněčího masa. Usušená se dříve přidávala také do tabáku nebo se využívala ke kořenění vína a piva. Z květů je možné uvařit modrý sirup.

 

Modrý šalvějový sirup

Do hrnce nasypeme cukr a zalijeme studenou vodou. Necháme vařit do rozpuštění cukru, poté přihodíme šalvěj a povaříme ještě pár minut. Do směsi pokrájíme omytý citron nebo dáme 4 lžíce citronové šťávy, můžeme přidat špetku skořice (nebo před prvním vařením vložit kůru skořice). Celou směs necháme louhovat do druhého dne. Druhý den ještě jednou přivedeme na chviličku k varu. Hned při prvním bublání cedíme přes sítko nebo plátno (v této fázi můžeme přidat trošku vodky, která sterilizuje sirup a zabrání plísni) a lijeme do sklenic. Ihned po zalití dáváme uzávěry.

Potřebujete: 

  • 300-400 g čerstvé šalvěje
  • 1 kg cukru
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • špetku skořice
  • vodku

Zámek na květu, který umí odemknout jen včely a čmeláci

Vědecké i české jméno je pravděpodobně odvozeno z latinského "salvus" ("zdravý"). Šalvěj luční je už dávno školním příkladem vzájemného přizpůsobení květů a hmyzu, které pozoroval Christian Konrad Sprengel (1750-1816) a popsal ho v díle o tajemstvích vznikání přírody a oplodňování květin. Na nektar z květů šalvěje luční, který se nachází až na dně květové trubky, mohou dosáhnout pouze včely a č meláci.
Když hlavou odtlačí plátek, který uzavírá cestu, sklopí se horní konce tyčinek dolů jako závory a naloží na záda návštěvníka pyl.

 

Magie, pověra

Když se na svatého Jana (24. června) nebo na svatého Ulricha (4. července) při nese šalvěj bez jediného slova do domu, pomůže vyhnat myši.

 

Zajímavost

Rostlina má kořeny velmi hluboko v zemi - až 1 metr.

 

Těhotenství, kojení, děti

Obsahuje menší množství tujonu, proto není vhodný pro těhotné, kojící ženy a také pro velmi malé děti.

 

Synonymní lidové názvy

Babí bruch, babí roucho, babské ucho, cigánovy gatě, koda, kodice, koníčky, královská bylina, muškátová bylina, rapaňa, salvatrix, smrtky, šarbetová bylina, vlčí chvost.

 

Pěstování

Ze semínek nasbíraných na podzim z odkvetlých šalvějí. Rozhodit po běžné, hráběmi narušené zemině a vyčkat na jaro.