Jam čínksý světelný kořen dioscorea účinky na zdraví použití využitíJam čínský (latinsky dioscorea opposita, syn. světelný kořen) je vytrvalá bylina s popínavou hladkou nebo nepatrně rozbrázděnou lodyhou, dlouhou 2-10 m. Načervenalé kořenové hlízy kyjovitého nebo válcovitého tvaru, na řezu bílé a lepkavé, mají hmotnost až 1 kg. Listy jsou vstřícné, dlouze řapíkaté, trojúhelníkovité až široce vejčité, často se třemi naznačenými úkrojky. V jejich úžlabí se tvoří hlízky a rovněž jednopohlavné klasovité hrozny zelenavých kvítků s šesticípým okvětím. Plod je trojpouzdrá tobolka s drobnými semeny, rozmnožuje se však především úžlabními hlízkami.


Účinky rostliny:

Roste na slunných svazích v subtropech i tropech především v Číně, Japonsku, Indonésii, Koreji, Malajsii a v dalších zemích. V řadě oblastí, např. ve Španělsku, Brazílii, Ugandě a USA, se pěstuje právě pro lékařské
účely.

 

Jaké látky obsahuje

Hlízy (Dioscoreae tuber) obsahují alkaloidy dioscorin, dioscorecin a alantoin. Dále asi 2% steroidního sapogeninu diosgeninu, furiostan, spirostan a fenolické látky (batatasiny I-IV), cholin, tanin, katechin a epikatechin, sliz,  glykoproteidy, aminokyseliny aj.
Minerály: hořčík, draslík, vápník, sodík, křemík.

 

Kdy se sbírá

Konec října nebo začátek listopadu. Sbírají se DVOULETÉ kořeny. Pozor, kořeny jsou křehké.

 

Charakteristika dle TČM

Droga (shanyao) má povahu vyrovnanou, chuť sladkou a tropismus k dráze sleziny, plic a ledvin. Rozhojňuje qi, vyživuje yin, doplňuje slezinu, plíce a ledviny. Nesmí se užívat při přílišné vlhkosti ve středním ohřívači a při plné horkosti, zácpě a hypertenzi, nelze kombinovat s druhy rodu Allium i Euphorbia a vepřovým masem.

 

Účinky na zdraví

Je významným tonifikačním a regeneračním prostředkem při poruchách imunitního systému, neboť pomáhá obnovovat narušené imunitní funkce a stimuluje tvorbu vitálních imunitních faktorů. Užívá se při neurastenii, chronické únavě, žízni, kašli s dušností, oslabeném trávení, diabetu, suchu v ústech, při častém močení a jeho poruchách při polucích, posiluje funkci ledvin. Léčí i abscesy, karbunkly a jiné onemocnění kůže.

 

Kořen je jedlý

Spodní část se konzumuje. Dá konzumovat syrová i vařená, nebo sušená. Nejlepší je ukrojit plátek syrového kořene, nakrájet jej na kostičky keramickým nožem, to zdůrazňuji, a přidat do již hotového jídla. Uvařený chutná jako velice dobré brambory. Ale léčivé účinky má spíše syrový kořen. Každý člověk je jiný. Na každého to účinkuje naprosto jinak. Doporučuji zpočátku jen pláteček a postupně přidávat. V Číně se také používá jako velice drahé afrodisiakum. Sklizeň je na konci října, začátkem listopadu. Uskladníme jej tak, že jej dáme do sklepa do dřevěné bedýnky. A pokud máme velice suchý sklep, tak jej trochu pocukrujeme pískem.
Na zpracování používáme keramické nebo plastové nástroje (keramický nůž, plastové struhadlo, ...).

Jak ho zpracovat?

  • na kostičky do jídla
  • plátek a přímo sníst
  • vaření ideálně v keramickém hrnci (v nerezovém hrnci kořen získává pachuť)
  • chutný je např. "na loupačku" s máslem, tvarohem a kefírem
  • je možné ho přidat do kváskového chleba
  • při strouhání uvolňuje velké množství slizů, což nemusí být některým lidem příjemné

 

Skladování, uchování

Ve sklepě jak brambory. Vydrží až do hromnic (2.2. v roce)

 

Můžete si vyrobit i tinkturu

Rostlina je hodně slizká, ale lze z něj vyrobit tinkturu. Na 1000 ml alkoholu (vodky) použijeme jen 100 gramů nastrohaného kořene. Pokud byste dali větší množství, tekutina by byla tak vazká, že by nebylo možné ji kapat např. pipetou.

 

Proč se světelnému kořeni tak říká?

Rostlina je na řezu tak bílá, že se jí takto právě začalo říkat.

 

Pěstování světelného kořene

Kořen se sází na jaře v březnu a dubnu do křemenného říčního písku. Tím, že jde o hlízy pěstování se podobá pěstování křenu. Na zahradě se doporučuje sázet do vykopané jámy 1,20 m hlubokou a 40 cm širokou. Nejprve do ní vysypete písek, nahoru přibližně 10 cm slámy a asi 5 cm hlíny. Na hlínu pak položíte 1letý kořen nebo část dospělé rostliny ve vodorovné poloze nebo použijte pacibulku a pak zasypejte další asi 5cm vrstvou hlíny.

Rostlina se chce pnout, takže časem potřebuje opěru, ze začátku můžete rostlině pomáhat a chytat ji provázkem. V naší krajině přibližně vyrůstá do 2 až 3 metrů, můžete ji použít i jako okrasnou popínavku.

Lze ji pěstovat i v dřevěných bednách potřebných rozměrů postavených na zem, kde odpadá vykopávání ze země. Jen se otevře bedna ze strany a kořen snadno vyndáte. V dřevěné bedně je potřeba častější zalévání. Pokud je v zemi, zalévání odpadá, zalít je potřeba pouze v období velkého sucha. Před sadbou i během vegetace lze přihnojit vyzrálým kompostem.

 

Kde se dá sehnat kořen nebo pacibulky?

Např. na http://svetelnykoren.cz/cz/eshop