pivonka lekarska ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiPivoňka lékařská (latinsky Paeonia officinalis) je statná bylina s hlízovitě ztlustlými kořeny. Spodní listy 2-3x trojené, na spodní straně přitisklé, chlupaté. Květy jednotlivé, o průměru 7-12 cm, většinou s osmi tmavočervenými korunními plátky. Existuje mnoho zahradních forem s plnými květy z přeměněných tyčinek. Plody jsou 2-3 měchýřky s lesklými, nakonec modročernými semeny.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Smíšené, listnaté lesy podhůří. Z jižní Evropy směrem na sever až do jižních Alp, Malá Asie. Plnokvěté formy se pěstují jako okrasné rostliny.

 

Co sbíráme?

  • Korunní plátky pivoňky - Paeoniae petalum, sušené korunní plátky plnokvětých, červených zahradních forem.
  • Kořen pivoňky - Paeoniae radix, sušený kořen.
  • Paeonia officinalis (HAB), čerstvý oddenek.

 

Jaké látky obsahuje?

Ve květech anthokyanová barviva jako paeonin, navonoidy a třísloviny V kořenech monoterpenesterglykosidy jako paeoniflorin a třísloviny.

 

Upozornění

Ve větším množství může bylinná droga podráždit trávicí trakt a proto se považuje za mírně polojedovatou.
Odvar z okvětních lístků nebo kořene může způsobit potrat!
Dříve se proto pivoňka lékařská pěstovala kolem nevěstinců.

 

Účinky na zdraví

Používání pivoňky v lidovém léčitelství proti dně, revmatismu, onemocněním dýchacích cest, záchvatům křečí a především kořenů při neuralgiích, migréně a k podpoře menstruace se považuje za obsolentní, stejně jako zvyk dávat dětem kolem krku na provázku navlečená semena, aby je chránila před epileptickými záchvaty nebo aby jim usnadnila prořezávání zoubků, budou-li je kousat. Prozatím se neprokázala účinnost pro tyto indikace, navíc pozření květních plátků kořenů nebo semen ve větších dávkách vyvolalo podráždění žaludku a střev, takže se používání nedoporučuje. V homeopatii se užívají přípravky z kořenů například při prasklinách v anální oblasti, hemoroidech a křečových žilách.

 

Pěstování

Jak pěstovat pivoňky se dozvíte zde.