Sezam indický účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíSezam indický (latinsky Sesamum indicum, čeleď sezamovité) - žláznatě chlupatá, strnule vzpřímená rostlina. Listy řapíkaté, spodní vejčité, zubaté nebo trojlaločné a vstřícné, horní užší, střídavé. Květní koruna 2,5-3,5 cm dlouhá, bělavá nebo červenavá, zvonkovitá, nevýrazně dvoupyská. Plody - vzpřímené, čtyřpouzdré tobolky. Stará kulturní rostlina, domovem bylo území mezi tropickou Afrikou a Asií. Kde roste? Pěstuje se na celém světě v mnoha odrůdách pro semena a olej a příležitostně zplaňuje.


Účinky rostliny:

TIP: Kvalitní sezamový olej můžete koupit za 59 Kč na našem eshopu ZDE.

Co sbíráme

Semena, ze kterých děláme sezamový olej - Sesami oleum. Jde o mastný olej, získávaný ze zralých semen lisováním za studena nebo extrakcí s následným čištěním.

Jaké látky obsahuje?

Mastný olej obsahuje glyceridy s 35-50% kyseliny olejové a 35-50% kyseliny linolové i kyselinu palmitovou a stearovou. Dále ligniny (mimo jiné sesamin a sesamolin), steroly, vitamin E.

Zevní použití

Semena se používají celá, lisovaná, ve formě pasty či oleje.

Sezamový olej se farmaceuticky využívá v mastech. Usnadňuje uvolňování strupů z kůže a příznivě působí na suchou pleť. Používá se v injekčních roztocích jako rozpouštědlo léků rozpustných v tucích.

V Indii slouží čistý sezamový olej jako masážní nebo základový olej do kosmetiky, protože snadno prostupuje kůží. Obsahuje též vitamin E a prospěšné kyseliny, antioxidační sezamol přispívá k prevenci stárnutí kůže.

V kulinářství i k insekticidní využití

Pozoruhodné je synergické působení sezamového oleje v prostředcích proti hmyzu.

Vlivem obsahu sesaminu je v nich možné snížit podíl pyrethra až o 50 %. Největší část jeho produkce slouží k výrobě margarínu a jako stolní olej. Je velmi hodnotný vlivem vysokého podílu vícenásobně nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová. Semena se přidávají do pečiva a cukrovinek.

V Jordánsku, Sýrii a Libanonu směs koření zahtarzahrnuje i sušená nevyloupaná semena sezamu, tymián a škumpu; v Egyptě mají směs dukka, sezam s koriandrem a šabrejem kminovitým (římským kmínem). Na
Blízkém východě a ve východní Asii melou semena do tahini, přidávají do hummusu i do chalvy. Také řada japonských, čínských, korejských a barmských pokrmů se pojí se sezamem - jako posypem či přísadou.
Olej se hodí do dresinku a marinád, ale i pro restování a opékání.

 

Vnitřní použití

Pro své protizánětlivé, spasmolytické, povzbuzující a projímavé účinky je znám jako "léčivá potravina".
Je bohatý na vitaminy, slouží jako tonikum při rekonvalescenci, obsažený vápník zpevňuje kosti a zuby. Uplatňuje se při léčbě zácpy, osteoporózy, ztuhlých kloubů, suchého kašle, ušních šelestů, špatného zraku, jaterních a ledvinových potíží. Může být užíván vnitřně coby prevence padání a šednutí vlasů

Dříve se podával také ke změkčování stolice jako lehké projímadlo ve formě klystýrů.

Dávkování

Je uvedeno zde.

Historické zajímavosti

Za domovský kontinent sezamu indického je považována Afrika, již po tisíce let se však také pěstuje v některých částech Asie, a to včetně Číny a Indie. Starověké záznamy na papyrech zmiňují jeho důležitost a použití v Egyptě před 5000 lety. Do Mezopotámie se dostal kolem roku 2500 před n. l., kde ho Asyřané zpracovávali jako plodinu i léčivou rostlinu. Existují také doklady o pěstování sezamu v Itálii v době života Plinia staršího (23-79 n. Ll. a Dioscorides psal o římském zvyku posypávat sezamem sicilské chleby. Stal se jednou z prvních rostlin, z nichž lidé extrahovali olej využívaný jako ochucovadlo.

Sezamový olej má vlastnosti podobné olivovému a po staletí se vyráběl pro domácí trh na Blízkém východě. Pro ekonomiky rozvojových zemí sezam poskytl "záchranné lano" v dobách dlouhodobého sucha, jelikož roste i tam, kde ostatní plodiny selhávají. Když plody (tobolky) dozrají, prudce pukají, semena se přitom rozptýlí  a uchytí se na jakékoli příhodné ploše.

V příběhu Ali Baba a čtyřicet loupežníků nařizuje Ali Baba "jeskyni s poklady", aby se otevřela, slovy "sezame, otevři se", právě v narážce na prudké otevírání sezamových tobolek.

Pro Hindy je sezamový olej tím pravým pro pálení v lampách osvětlujících jejich svatyní a pro pomazávání sošek božstev.

 

Pěstování

  • Lze napěstovat jarním či podzimním výsevem semen; jednoduše vezměte několik semen z kuchyňských zásob
  • Nejprve výsev zalijte důkladně, pro podporu klíčení, pak už jen podle potřeby.
  • Rostliny sezamu dávají přednost propustné písčité půdě na plném slunci.
  • Podmínkou, aby sezam prospíval a produkoval semena i v temperátním klimatu, je poměrně suchá sezona.
  • Dozrálá semena skliďte a uchovávejte neoloupaná ve vzduchotěsné nádobě na chladném, suchém, tmavém místě.