Harpagofyt harpagofytum čertův dráp účinky na zdraví použití využití dávkováníHarpagofytum ležaté (též harpagofyt ležatý, latinsky Harpagophytum procumbens, syn. africký zvonečník) je nízká, plazivá trvalka s široce rozvětveným kořenovým systémem s primárními kořeny a tlustými zásobními kořeny. Listy masité, laločnaté. Z červenofialových, nálevkovitých květů se vyvíjejí zdřevnatělé plody (oříšky) s mohutnými, harpunovitými, 12 cm dlouhými zpětnými háčky, které se všeho chytají. Naše domácí druhy zvonečníku (Phyleuma spec.) se někdy lidově nazývají stejně jako harpagofytum "čertí drápy". S rodem Harpagophytum však nemají nic společného, patří do čeledě zvonkovitých (Campanulaceae).


Účinky rostliny:

Kde roste?

Polopouště jihozápadní Afriky. Vlivem stoupající poptávky je tento druh ohrožen a je snaha omezit sběr ve volné přírodě na rozumnou míru. V poslední době se zdají být úspěšné pokusy s pěstováním v oblasti Kalahari.

 

Co se sbírá?

Kořen harpagofyta - Harpagophyti radix, rozmělněné a usušené sekundární zásobní kořeny (hlízy postranních kořenů). Droga obsahuje často také hlízy druhu H. zeyheri, na něž se pohlíží jako na rovnocenné, přestože v lékopisech uvedeny nejsou. Harpagophytum procumbens.

 

Jaké látky obsahuje?

Hlavní složka - (hořké) iricloidglykosidy s harpagosiclem (ester kyseliny skořicové a harpagidu), procumbid, harpagid a kumaroylharpagid (především v H. zeyheri), deriváty fenyletanolu (obzvlášť acetosid), flavonoidy (kempferol, luteolin ), vodorozpustné uhlovodíky (např. stachyóza).

Za hlavní účinnou látku se považuje harpagosid, na působení se určitě podílejí i neznámé látky, protože nejlepších léčebných výsledků se dosahuje celkovými výluhy. 

 

Účinky na zdraví

Kořen harpagofyta slouží především jako hořčina podněcující vylučování žaludečních šťáv. Používá se proto při nechutenství a zažívacích potížích (nestojí-li tomu v cestě žaludeční vředy ani choroby žlučníku). Ve všeobecnou známost však droga vstoupila pro své protizánětlivé účinky, schopnost zmírňovat bolest a pravděpodobně chrání i chrupavky. Využívá se k podpúrné terapii chorob podmíněných opotřebením pohybové soustavy, například chronických, nespecifických bolestech zad, kloubních potíží a zánětů úponů šlach.

V homeopatii se z rostliny vyrábějí přípravky na chronický revmatismus.

 

Jak dlouho užívat?

Optimální účinek se projeví po minimálně třítýdenním užívání dostatečně vysoké dávky.

 

Harpagofytum a Warfarin

Lidé užívající Warfarin mohou požívat harpagofytum ležaté za podmínky, že je jim sledováno INR a případně sníženo dávkování léku Warfarin. Harpagofytum totiž vykazuje mírné antikoagulační účinky.
Více informací zde:
https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2013/06/08.pdf