Boleševník obecný účinky na zdraví použití využití užívání co léčíBolševník obecný (latinsky Heracleum sphondylium) je rosltina vysoká asi 50-150 cm, která kvete v červnu až září. Sbíráme listy a řepíky od dubna do října, květy od května do srpna a plody v srpnu a říjnu. Mnozí znají bolševník obecný z dětství, kdy ho trhali jako krmení pro králíky. Při výšce až 150 cm je tato statná rostlina z čeledi mrkvovitých (Daucaceae) neboli okoličnatých (Umbelliferae) neboli nověji miříkovitých (Apiaceae) vidět na louce nebo na okraji lesa či křoví už zdálky.


Účinky rostliny:

Dávejte pozor na určovací znaky, abyste vyloučili možnost záměny s jinými okoličnatými rostlinami nebo bolševníkem velkolepým (vizte dále).

U bolševníku obecného vyrůstají listy i květenství z nafouklých listových pochev. Štětinatě chlupatá lodyha je hranatá a drsná jako struhadlo. Nápadné jsou hrubě laločnaté, hustě chlupaté listy připomínající medvědí pařáty. Deštníkovité okolíky, typické pro tuto čeleď, se skládají z malých o kolíčků, které nesou bílé pětičetné květy. U bolševníku obecného jsou okrajové květy větší než květy ve středu o kolíčku. Vůní připomínají mrkev, a oválné, křídlaté, až 1 centimetr dlouhé plody rozkousané pálí na jazyku.

Od bršlice po anděliku a kerblík, od petržele po celer a mrkev přispívají okoličnaté rostliny značnou měrou ke každodenní lidské výživě. Čeleď količnatých má ovšem i několik jedovatých zástupců - například bolehlav plamatý či tetluchu kozí pysk.

Bolševník velkolepý obrázek fotografieBlízkým příbuzným bolševníku obecného je mohutný bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum). Ten dorůstá výšky až 4 metry, má velké zašpičatělé listy a krajně nepříjemně páchne. Při dotyku může jeho vysoký obsah furanokumarinů fotosenzibilní reakcí vyvolat na kůži puchýřnatou vyrážku, označovanou též jako luční dermatitida. Při kontaktu postižené místo na kůži co nejrychleji omyjeme a chráníme před slunečním světlem.

 

Jaké látky obsahuje a jaké má účinky na zdraví?

V lidovém léčitelství je bolševník obecný spíše ne popsaným listem. Díky svým silicím, vitaminům a minerálním látkám se čerstvý používá jako posilující prostředek při zažívacích obtížích, nachlazení a bolestech hlavy. Dříve se používal jako koření při vaření piva.

Stejně jako bolševník velkolepý obsahuje i bolševník obecný furanokumariny, ovšem ve výrazně menším množství. Na citlivé kůži může jeho šťáva také vyvolat luční dermatitidu.

 

Co hlavně sbíráme?

jako vydatná planá zelenina se sklízí hlavně mladé listy, šťavnaté řapíky a pootevřená květenství, označovaná jako luční brokolice. Ještě  nezdřevnatělé stonky se oloupané také dají použít. Cyklus sklizně bolševníku obecného završují aromatické plody.

 

Využítí v kuchyni

Bolševník obecný má silné aroma s nádechem sladkosti a chuťově připomíná mrkev, celer a fenykl. Listy a řapíky se používají do zeleninových a bramborových jídel, polévek, vaječných pokrmů a bylinkových nádivek. Větší listy se dají plnit jako závitky. Oloupané stonky jsou chutné jako sladká syrová strava nebo blanšírované na způsob chřestu.

Květenství ve fázi pupenů se dusí na másle, dávají syrové do salátů nebo nakládají na sladkokyselo. Květenství bolševníku obecného se dají smažit v těstíčku podobně jako bezové kosmatice.

Plody lze použít k aromatizování bylinkových solí, chleba, nápojů, likérů, olejů a octů.

 

Boleševník na louce a na vaší zahrádce

Bolševník obecný na sebe poutá pozornost na kvetoucí louce stejně jako v trvalkovém záhonu. Po letním sestřihu kompletně znovu vyraší. Několik semen této bujně rostoucí rostliny rozhozených podél křovin rozšiří sklizeň plané zeleniny mimo záhony. Na kvetoucích okolících se neustále něco děje. Hemží se to na nich většinou mouchami, brouky a komáry, kteří zase lákají lovce hmyzu Jako dravé ploštice (zákeřnice) a vosy. Vylisovaná květenství ve tvaru talíře lze použít jako zimní dekoraci okna, neboť připomíná filigránové sněhové vločky.