Lomikámen zrnatý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstováníLomikámen zrnatý (latinsky Saxifraga granulata, slovensky lomikameň zrnitý) je rozšířen na teplejších územích, na lukách, pastvinách, mezích, travnatých stráních a lesních okrajích, na vlhčích, živných, zásaditých písčitých i hlinitých půdách.. V úžlabích nejspodnějších, loňských listů v růžici jsou pacibulky. Tyto listy jsou dlouze řapíkaté, ledvinovité a hluboce vroubkované. Květy bílé, pětičetné. Korunní plátky 10- 18 mm dlouhé.


Účinky lomikamenu na zdraví:

Botanický popis

Lomikámen zmatý je vytrvalá, řídce trsnatá bylina, vysoká až půl metru, s krátkým plazivým oddenkem, z něhož vyrůstají na kořenech pacibulky. Vystoupavá, častěji vzpřímená lodyha je chudě listnatá, pýřitá. Přízemní růžice listů je poměrně chudá, z jejího úžlabí vyrůstají na delších výhoncích rozmnožovací cibulky. Čepele listů jsou okrouhlé, na bázi srdčitě vykrojené, v průměru 10 až 40 mm. Korunní plátky květů jsou bílé a jsou třikrát delší než kališní lístky.

 

Co sbíráme?

Kvetoucí nať - Saxifragae herba. Ideální čas sběru je konec jara a začátek léta

 

Jaké látky obsahuje?

Nať obsahuje třísloviny, hořčinu, pryskyřici (někteří autoři uvádějí také glykosid bergenin, jenž má podobné účinky jako salicin).

 

Jak vznikl název lomikámen?

Už dlouho trvá spor okolo názvu "lomikámen". Zatímco část vědců tvrdí, že je tento název odvozen od lámání kamenů v těle, část druhá tvrdí, že odvozen je od lámání kamenů v přírodě a že roste na místech geologických zlomů, na nichž dovede svými kořeny kámen "rozsadit" a která představují pro člověka nebezpečné zóny (což je zřejmě příčinou její veliké účinnosti).

Bylinář Jan Veverka z Přerova vyráběl bylinný likér, jehož součástí byl i lomikámen. Likér se podával jako tonikum, ale také jako afrodisiakum. Obsahoval: Nať lomikamene (4), nať protěže písečné (3), nať ožanky kalamandry (3), nať yzopu (4), nať bazalky (8), list vachty trojlisté (3), nať úročníku bolhoje (5), nať máčky
ladní (10), a oddenek puškvorce (5). Čísla v závorce znamenají podíl bylin v gramech. Celkem tedy Veverka používal45 gramů směsi na 1litr lihu 80%. Likér se maceroval 1 měsíc a pak se ve 3 litrech vody s 1 kg cukru ředil na likér.
Jmenoval se "Veverkův likér devatera koření".

 

Účinky na zdraví

Doporučuje se mimo "lámání kamenů" jako prostředek močopudný, na odhlenění plic a na celou řadu dalších potíží, počínaje slezinovými a jaterními problémy, přes kameny močové až po ledvinové. Možné je i její vnější použití - na bolesti očí a uší (šťáva z natě), proti vypadávání vlasů i nedoslýchavosti. Vlastnosti byliny jsou dány lokalitou výskytu, musí se proto posuzovat individuálně.

 

Funguje i na žlučníkové kameny

V tomto případě doporučuji následující směs:

  • nať lomikamene zrnatého 20 g
  • list máty peprné 15 g
  • nať vlaštovičníku většího 20 g
  • nať řebříčku obecného 15 g
  • nať jablečníku 20 g

Odvar se zhotovuje z 1 polévkové lžíce směsi na šálek vody a pije se vícekrát denně.

 

Dávkování

Doporučuji 3 gramy/den.

Užívá se jako nálev, odvar, podle účelu pro který se užívá, někdy též i jako tinktura pro přesně určenou léčbu (zbytnění předstojné žlázy - prostaty). Obecné množství nálevu, které se nejčastěji užívá, jsou 2 až 3 šálky denně.
2 kávové lžičky na šálek vody; pije se 2 - 3krát denně. Mohou se však ordinovat i vyšší dávky - 3 kávové lžičky natě na šálek výluhu.

Droga se obvykle kombinuje do směsi s jinými močopudnými druhy.

 

Nežádoucí účinky a toxicita

Při užívání terapeutických dávek se neprojevují žádné vedlejší škodlivé účinky.

 


Zdroje pro článek:

  • Herbář léčivých rostlin - Janča, Zentrich
  • Fytoterapie perem lékaře - K. Mika
  • Léčivé rostliny, Ottův průvodce přírodou - I. a P. Schönfelder