ostrozka stracka ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiOstrožka stračka (latinsky Consolida regalis) je ozdobná rostlina s větvenou horní částí lodyhy. Listy střídavé, až k zemi dvakrát trojčetné, s čárkovit)rmi úkrojky. Řídké květenství sestává ze 4-8 květů s 5 tmavomodrými 12 - 15 mm dlouhými kališními lístky. Horní je protažen v 15-30 mm dlouhou ostruhu. Kde roste? Pole, okraje cest. Téměř celá Evropa, západní Asie. Rostlina je zavlečena do Severní Ameriky.


Účinky rostliny:

Co sbíráme? 

Květ. Zbytek rostliny je jedovatý.

 

Jaké látky obsahuje?

Ve květech modrý anthocyanglykosid delphin, pravděpodobně pouze v ostatních částech rostliny diterpenalkaloidy jako delcosin a delsodin i takové, kleré působí podobně jako aconitin (např. delphinin).

 

Účinky na zdraví

Květy mají v porovnání s ostatními částmi této jedovaté rostliny nízký obsah alkaloidů.
Bylinná droga (květ) se uplatňuje zejména v čajích na léčbu nemocí močového měchýře a ledvin. Látka odpovědná za močopudný účinek je kempferol. Květy ostrožky ředí hlen v průduškách.

 

Dávkování

Jednotlivé dávky k přípravě jsou 1,5 g. Ke zlepšení expcktorace (vykašlávání) nebo při onemocněních močových cest se obvykle neordinuje samostatně, ale v takových směsích, aby se posílil žádaný účinek.

 

Toxicita

Nežádoucí toxické příznaky by se mohly vyskytnout při užívání natě; při ordinování květu nebyly zjištěny.

 


Zdroje pro článek:

  • fytoterapie perem lékaře
  • Léčivé rostliny - Ottův průvodce přírodou.