Vítod senega účinky na zdraví co léčí použití využití dávkování toxicitaVítod senega (latinsky Polygala senega, slovensky horčinka senegová) je trvalka s kořenem zakončeným útvarem ve tvaru hlavy. Četné nerozvětvené výhony se střídavými kopinatými listy. Vrcholové hrozny bělavých květů. Dva postranní kališní lístky vypadají jako koruna a tvoří křídla, ze 3 srostlých korunních plátků je spodní část s roztřepeným přívěskem.


Účinky rostliny:

Kde roste?

Otevřené lesy, prérie východní části Severní Ameriky.

 

Co sbíráme?

Kořen vítodu senegy (PhEur) - Polygalae radix, Senegae radix, sušené kořeny s kořenovou hlavou.
Přípustné jsou i kořeny příbuzných druhů, např. vítodu tenkolistého (P. Lenuifolia WILLD.), pocházejícího z Japonska a Indie, jsou-li jejich obsahové látky stejně hodnotné.

 

Jaké látky obsahuje?

Triterpensaponiny jako seneginy (v případě P. tenuifolia onjisaponiny) s aglykonem preseneginem, estery oligosacharidů (senegosen, popřípadě tenuifolosen), nepatmé množství metylsalicylátu s typickou vůní vznikající při sušení.

 

Účinky na zdraví

Kořen vítodu senegy se dříve nasazoval při katarech dýchacích cest s nepatrným množstvím hlenu nebo s tuhými hleny k uvolnění a usnadnění vykašlávání z průdušek. Účinek se připisuje vysokému obsahu saponinů. Ve střední Evropě do značné míry nahradil tuto drogu po první světové válce kořen prvosenky jarní. Tato domácí droga obsahuje podobné účinné látky. Stále se prodávají její výtažky ve formě hotových léků. V homeopatii se senega podává nejen při zánětech dýchacích orgánů, ale také při podráždění očí a zánětech močového měchýře.

 

Dávkování a způsoby užití

Kořen: Kořenová droga v prášku se podává v jednotlivých dávkách 0,3 g (v tobolkách) 3krát denně.

Odvar se připravuje z jednotlivé dávky 0,5 g. K přípravě odvaru nebo výluhu se v praxi dává 1/2 kávové lžičky na šálek vody. Užívá se 2krát denně.

Jiná je příprava Senegae decoctum (seu infusum); 10 g drogy v prášku v 200 ml vody, jenž se užívá po llžíci každé 2-3 h. Podle potřeby je možné odvar i výluh kombinovat s přiměřenou dávkou Thymi extractum fluidum. Foeniculi aqua. Menthae tinctura apod.

Tinktura: Senegae tinctura se podává v jednotlivé dávce 2,5 g a Senegae extractum fluidum v dáce 1 g.

Je možné vyrobit také sirup.

(Náhradní droga je Primulae radix.)

 

Předávkování nebo dlouhodobé užívání

Vyšší dávky dráždí sliznice trávicího systému, především žaludku, a tím vyvolávají nevolnost, zvracení a průjmy. Při nadměrných dávkách se může projevit hemolytický účinek saponinů!