Provazovka srstnatá krakonošovy vousy účinky na zdraví co léčí použití využitíLišejník provazovka srstnatá (latinsky Usnea hirta, lidově Krakonošovy vousy) - když se touláte v lese, mějte oči otevřené a dívejte se také do větvi stromů. Možná budete mit štěstí a uvidíte "vousaté stromy". Zelenkavé provázkovité stélky, které vyrůstají z větví, nelze přehlédnout. Připomínají vlasy či vousy. Jde o provazovku srstnatou.


Účinky rostliny:

Botanický popis

Lišejníky tohoto rodu osidlují kůru dřevin. V pozdějším stádiu růstu visí dolů v dlouhýrch provazcích, hustě se rozvětvují, mají vláknitou strukturu s krá tkými, odstávajícími postranními větévkami a jsou žlutavě zelené. Patří sem četné, těžko rozlišitelné druhy, označované dříve také souhrnným názvem lišejník bradatý (Usnea barbata).

 

Co sbíráme

Stélku ("nať"). Jsou účinné i jiné druhy provazovky (Usnea dasypoga, florida).

 

Kde roste?

Provazovkaje z rodu lišejníků a vyskytuje se v horských oblastech, u nás ji najdete v Krkonoších (tam se také nazývá Krakonošovy vousy) a já ji našel v Jeseníkách. Je velmi citlivá na znečištěné ovzduší (hlavně oxidem siřičitým), hledejte ji tam, kde je v horách čistý vzduch.

Obecně horské lesy s čistým vlhkým vzduchem. Evropa. Místy se v dúsledku znečištění vzduchu její výskyt silně omezil.

 

Jaké látky obashuje?

Lišejníkové kyseliny (mimo jiné kyselina usninová jakožto hlavní složka) glukany (obzvláště lichenin a isolichenin).

 

Účinky na zdraví

Staré záznamy o léčebných účincích provazovky dokládají, že se v lidovém léčitelství používala již před více než 1000 lety.

Provazovka je jedlá a bohatá na vitamín C. Díky obsahu kyseliny usninové, která se v provazovce nachází, působí silně antibioticky + tlumí růst hub (candida  vizte konec textu). Umí léčit především plíce a dýchací cesty a nemoci s nimi spjaté, například zánět průdušek. Pomáhá při různých kožních chorobách, ekzémech a taky zánětech močových cest. Díky ochranným slizům pomáhá na žaludeční a dvanácterníkové vředy a na záněty žaludku. Má velmi silné antivirové účinky a taky působí proti některým parazitům (např. Toxoplasma gondii, z virů působí na herpes simplex, který způsobuje opary), a dokonce umí ničit i plísně typu candida.

 

Způsoby použití, recepty

  • Nálev ("čaj") - jednu hrst provazovky dejte do l litru vroucí vody, vařte alespoň 5 minut a 5 minut luhujte pod pokličkou. Výluh popíjejte teplý po doušcích.
  • Tinktura - do čisté skleničky s uzávěrem vložte provazovku asi do poloviny jejího objemu a zalijte alespoň 40% alkoholem, čím silnější alkohol tím lépe. Nechte luhovat asi 4 týdny a denně protřepávejte. Poté tinkturi přefiltrujte a přelijte do malé tmavé lahvičky s kapátkem. Užívejte 3x denně 20 kapek.