Ostropestřec mariánský ostropestřecový olej účinkyOstropestřec mariánský je starodávnou léčivkou, na kterou odkazují pradávné zdroje. Díky svému trnitému vzhledu se mu s oblibou přezdívalo Kristova koruna. Ve staré Antice se nejčastěji využíval proti hadímu uštknutí, aby pak později našel své uplatnění především v léčbě jaterních a žlučových obtíží, kdy skvěle zabírá nejenom při jaterní cirhóze, žloutence, ale i mononukleóze. Zároveň též podporuje regeneraci cév, mírní projevy křečových žil. Chrání organismus před toxickými látkami. Přisuzuje se mu také mírnění migrénových stavů, depresí, astmatu a alergie.


Účinky ostropestřecového oleje na zdraví:

V roce 1989 byl v Maďarsku a později také v USA zkoumán vliv ostropestřce na pacienty s virovými infekcemi jater a cirhózou. U pacientů léčených přípravkem Legalon, který obsahuje výtažek z této byliny, byl konstatován největší přínos právě u těch, jejichž cirhóza byla způsobena alkoholismem.

Bylinu lze zakoupit v podobě semínek, případně si ze semínek ostropestřec vypěstovat. Pěstuje se jako letnička, rodí až v druhém roce po vysetí. V přírodě je pak vzácnější.

 

Jak se mohou projevovat oslabená játra:

  • únava,
  • zhoršení alergií,
  • zhoršený stav kůže a pokožky,
  • dlouhodobě zvýšená teplota (kolem 37,2°C).

 

Olej z ostropestřce, stejně jako semínko samé, pomáhá při

  • regeneruje a posiluje játra,
  • zlepšuje trávení,
  • příznivě ovlivňuje funkci žlučníku,
  • podporuje kardiovaskulární zdraví. Zevně jím pak potíráme
  • ekzémy, výtečně funguje též při
  • paradontóze. Tehdy jej aplikujeme v podobě olejového výplachu, který v ústech podržíme alespoň 3 minuty.

Budete-li si chtít ostopestřecový olej pořídit, hledejte takový, který byl šetrně lisován za studena, jedině tehdy disponuje cennými látkami. Doporučená denní dávka čítá jednu až dvě čajové lžičky oleje denně, které užíváme na lačno, případně před jídlem.

Osobně doporučuji, například během jaterní kůry, kombinovat olej se samotným semínkem, ze kterého budete popíjet nálev ("čaj")., Je nutné semínko před přípravou čaje podrtit. V oleji již totiž nenajdeme účinnou látku, tzv. silymarin, který zodpovídá za regeneraci jater. Silymarin se nachází především ve slupce olejnatého semínka. Během lisování plodu se jej díky pevné a houževnaté slupce do oleje dostane jen zlomek. Výborným tipem je užití ostropestřecové kašičky, kdy do oleje vkládáme čerstvě nadrcená semena ostropestřce, která olejem prolnou.

Dávkování: Užíváme 2x denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Pokud vás tento překrásný bodlák zaujme svým vzezřením, pokud si vás zavolá, směle do něj. Je vskutku léčivý.

 

Malé povídání o játrach, která jsou nejvíce oslabená v dubnu

V dubnu jsou podle tradiční čínské medicíny nejvíce ohroženým orgánem JÁTRA. Potíže se projevují hlavně únavou, do značné míry alergiemi, zhoršeným stavem kůže a pokožky a také dlouhodobě zvýšenou teplotou (hlavně večer kolem 37,2 stupně). Játra jsou největším o současně pro život zcela nezbytným orgánem o hmotnosti asi 1,8 kg. Jsou účinným detoxikačním prvkem organismu, skladištěm krve, v tucích rozpustných vitaminů i zásobníkem cukru (glykogen), jehož uvolňováním do krve zabezpečují játra normální hladinu krevního cukru. Tvoří řadu enzymů, bílkovin, cholesterol, z karotenu vitamin A o syntetizují různé faktory zajišťující srážlivost krve. Důležitým úkolem je i tvorba žluči obsahující soli s vlastnostmi detergentů a emulgující tukové látky, čímž napomáhají jejich účinnému trávení. Největším ohrožením jater je zánět jater (hepatitida). Játra posilňujte hořkými látkami tzv. hořčinami - ostropestřecem mariánským, smilem písečným, vachtou trojlistou ad.