drchnicka rolni ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniDrchnička rolní (latinsky Anagallis arvensis) je rozšířená hojně jako plevel nejen u nás, ale v celé euroasijské části. Jednoletá bylina 10-20 cm vysoká, se čtyřhranou, rozvětvenou, vzpřímenou lodyhou. Listy jsou vejčité, celokrajné, postaveny střídavě nebo v trojčetných přeslenech, z jejichž bází vyrůstají pětičetné květy na dlouhých stopkách, převislé před rozkvětem. Kalich je pětičetný, koruna je červená, kolovitá, hluboce rozdělená do pěti dilů. Tyčinek je 5 a jsou přirostlé ke koruně. Semeník je jednopouzdrý, svrchní. Kvete od června do srpna. Plodem je tobolka.


Účinky drchničky rolní na lidské zdraví:

Co se sbírá?

Sbírá se kvetoucí nať (případně i s kořenem) od června do srpna. Sbírá se celá a bez plodů. Suší se na vzdušných místech.

 

Kde roste?

Pole, plochy ležící ladem. Je rozšířena téměř po celém světě.

 

Účinky na zdraví

Nať se používala již od dob antiky, především jako univerzální protijed, později na rány, kožní vředy, bolesti zubů, žaludku apod.

Drchnička rolní se v současnosti podává výhradně v homeopatických přípravcích v lidovém léčitelství jako diuretikum a jako uklidňující prostředek při nervových, žaludečních a ledvinových potížích (vč. zánětů močových cest), revma. Zevně se používá při hemoroidech. Čerstvá nať se využívá homeopaticky na svědivé vyrážky, lišeje, bradavice a těžko se hojící rány.

 

Jaké látky obsahuje

Saponiny, včetně jedovatého saponinu cyklatoxinu. Je hemolytickým jedem pro některé živočichy.
Dále criterpensaponiny, v nepatmém množství cucurbitaciny, flavonoidy, třísloviny.

 

Pěstování

Nepěstuje se, jde o běžný plevel.

 

Upozornění

Mírně jedovatá léčivá rostlina. Užívat jen v homeopatické úpravě!

Na domácích zvířatech byly pozorovány otravy, které by se daly očekávat po větších dávkách nebo dlouhodobém užívání i v případě lidí.

 

Zdroj: Vybrané krytosemenné rostliny, L. Tomčíková,
Léčivé rostliny, Schnfelder