Locika kompasová účinky použití využití zdraví pěstování co léčíLocika kompasová (latinsky Lactuca serriola) je jednoletá nebo dvouletá, 50 až 180 cm vysoká bylina z čeledi Compositae, s tuhou, přímou, plnou, bělavou, někdy načervenavě až fialově naběhlou lodyhou. Ljisty tuhé, zelené, přisedlé srdčitou až hrálovitou bází, přízemní listy obvykle peřenodílné, lodyžní méně členěné, na okraji zubaté nebo osténkaté. Úbory s 8-15 květy, skládající husté květenství se šupinovitými, kopinatými úkrojky.


Účinky rostliny:

Jaké látky obsahuje?

Její listy obsahují chlorofyl, minerální soli, vitaminy a hořké látky. Aktivní složky ovlivňující činnost nervového systému jsou obsaženy v mléčně bílé latexové tekutině, která vytéká z čerstvě natrhaných listů a stonků. Z této tekutiny se prostředictvím procesu tuhnutí získává lactucarium.

 

Účinky na zdraví

Sedativum - locika působí podobně jako opium, ale na rozdíl od něj nemá vedlejší účinky; díky tomu ji mohou užívat i malé děti, kterým tato rostlina pomáhá zmírňovat hyperaktivitu a navodit spánek.

Anafrodiziakum - pomáhá zmírňovat sexuální vzrušení. Dioskorides napsal, že "potlačuje nezvladatelnou touhu po smilstvu".

Antitusikum - locika se doporučuje zejména při dráždivém nebo dávivém kašli. 

 

Zpracování a dávkování

ODVAR - V 1 litru vody povařte 100g lociky po dobu 10 minut. Vypijte tři šálky oslazené medem v průběhu dne a čtvrtý těsně před spaním. K přípravě použijte planou lociku.

LACTICARIUM (viz výše - část jaké látky obsahuje) - Obvykle se užívá 0,1 až 1 g denně.

ČERSTVÁ ŠŤÁVA - Lociku rozmixujte v mixéru. Vypijte půl šálku dvakrát až třikrát denně, a to zejména před spaním. Šťávu můžete dochutit citronem.

 

Pěstování

Bylina se nepěstuje. Roste jako plevel v přírodě. Náletově se běžně vyskytuje i na zahracách a pozemcích v místě nového násypu hlíny (husté sekané trávníky nemá ráda).