Vodilka kanadská účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníVodilka kanadská (latinsky Hydrastis canadensis) je ve Spojených státech a Kanadě velmi oblíbeným přírodním léčebným prostředkem, který se nyní díky svým zajímavým vlastnostem začíná používat na celém území Ameriky a Evropy. Rostlina z čeledi Ranunculaceae, která dosahuje výšky 30-40 cm. Stonek vyrůstá z oddenku. Listy jsou dlanitě pětičetné, tmavě zelené. Na konci stonku se nacházi malý květ bílé barvy.


Účinky vodilky kanadské na zdraví:

 

Jakou část sbíráme?

Oddenek.

 

Jaké látky obsahuje?

Oddenek rostliny obsahuje několik alkaloidů (například hydrastin a berberin), esenciální oleje, pryskyřice, cukry, jakož i vitaminy A, B a vápenaté minerální soli, zejména fosfor. Díky těmto složkám má rostlina d ezinfel<ční, stahující, hemostatické a protizánětlivé účinky.

 

Účinky na zdraví

  • Záněty sliznice nosu, hltanu a průdušek. Vodilka kanadská je v těchto případech velmi účinná, protože zmírňuje překrvení sliznice, tvorbu hlenu a působí protizánětlivě. Aplikuje se jak zevně (kloktadlo), tak vnitřně.
  • Silné menstruační krvácení a špinění neboli metroragie (tzn. krvácení z ženských pohlavních orgánů mimo menstruační cyklus). V těchto případech se využívá toho, že vodilka stahuje dělohu.
  • Zánět pochvy a poševní výtok 6 . Nálevem z vodilky se provádějí výplachy a koupele.
  • Hnisavý zánět zubního lůžka a zánět dásní.
  • Zánět spojivek. V těchto případech se nálevem provádí omývání očí.

 

Příprava a použití

  • Nálev ("čaj") - v šálku vylouhujte jednu vrchovatou polévkovou lžíci oddenku tak dlouho, dokud nálev nezchladne. Užívejte dvě polévkové lžíce každé čtyři hodiny.
  • Zevní použití - kloktadlo, výplachy úst a omývání. K těmto účelům použijte nálev určený k vnitřnímu použití.