Sezamový olej účinky na zdraví dávkování použití užívání využitíSezamová semínka jsou plodem rostliny sezamu indického, který se vyskytuje především v Africe a v Indii. Ve své podstatě hovoříme o jednoleté bylině se žlutými, modrými nebo fialovými květy. Semena rostou v tobolkách a mají různou barvu, od krémové až po černou. Lisováním syrových semínek se vyrábí sezamový olej. Sezamový olej se výtečně hodí pro práci v kuchyni, ale také v kosmetice, kde bývá jednou ze složek mýdla, mastí, krémů, masek na vlasy, pleťového mléka či šampónu.


Účinky sezamového oleje na lidské zdraví:

Bývá ceněn pro své široké spektrum minerálních látek, jako je hořčík, vápník, draslík, zinek, železo či fosfor. Pozadu nezůstávají ani vitamíny, ze kterých zmíním B1, B3, B6 a vitamín A. Na vitamín B6, ale i hořčík se též zaměřte, pokud máte tendence podléhat splínům a špatným náladám.

Oproti sójovému či slunečnicovému oleji zde najdeme něco omega 3 NMK (nenasycených mastných kyselin), nebude jich však mnoho. Pokud tedy chcete v jídelníčku zohlednit právě nenasycené mastné kyseliny, zejména protizánětlivé omega 3, upřednostněte spíše za studena lisovaný lněný olej či olej konopný, neb těchto složek nabídnout více a nemají tolik omega 6 NMK jako sezamový olej.

Možná byste nikdy neřekli, že sezamový olej platí za jeden z vůbec prvních léčivých olejů na světě. Je pravdou, že my, jako Češi k němu nemáme zase tak blízko, neboť zde v minulosti po celou dobu figuroval léčivý olej lněný, ale též konopný, případně oleje z pecek, jako je ten třešňový, švestkový, případně i hroznový.

Dle tradiční čínské medicíny (TČM) dokáže sezamový olej regenerovat esenci ledvin, čímž, mimo jiné regeneruje naši krizovou zásobní energii (na dobu, když budeme v zátěži - klimakterium, těhotenství, kojení, ...). Pomáhá vyživit krev, povzbudit plodnost, zejména co se kvality spermatu týče. Zde bych též doporučila zařadit potraviny bohaté na vitamín E, který je účinným vitamínem života.

Za další výborný benefit pokládám jeho zvlhčující efekt, kdy pomůže při zácpě, stejně jako mák, švestky či červená řepa.

Pro jeho (dle TČM) ochlazující účinek by ho měli konzumovat lidé nadměrně se potící, hyperaktivní, se sklonem k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám. Pomůže také při horečce, kdy potíráním kůže napomáhá mírnit vysokou teplotu. Doporučuje se také užívat ženám v klimakteriu.

Osobně jej používám velmi ráda v kosmetice, kdy jej míchám do mastí, společně s olejem olivovým a mandlovým. Jeho velkou výhodou je, že pokud jej propojíme se správnými bylinkami, na kůži pak působí zevně vysoce hojivě. Výborně se hodí také k masážím.

Pokud si sezamovým olejem budete chtít zpestřit jídelníček, kupujte jej nerafinovaný, ve své nejpřirozenější podobě. Můžete jím doplnit salát, ranní snídaňovou kaši, případně sacharidovou přílohu jako je rýže, čirok, quinoa či výborná slzovka.

Jste-li milovníky tradičních pokrmů, nebojte se sezam přidat také do pohanky či jáhel. Anebo, což je možná ještě lepší, upřednostněte samotné semínko, kterým sypejte pomazánky, kaše, husté krémové polévky, přidejte je do chleba.