Pamětník rolní účinky na zdraví co léčí použití užívání využití co sbíráme pěstováníPamětník rolní (latinsky Acinos arvensis) - stejně jako další rostliny z čeledi Labiatae, například majoránka zahradní, tymián obecný či máta peprná, má pamětník rolní velmi příjemnouvůni. Tato rostlina je natolik podobná tymiánu, že není snadné tyto dvě byliny od sebe rozlišit. Zčásti je to dáno tím, že existuje několik pře chodných druhů rostlin. Nicméně pamětník má tři výrazně odlišné znaky:


Účinky pamětníku rolního:

  • Horní pysk kalicha je rozdělen do tří hlubokých zubů.
  • Listy jsou jednoduché, z obou stran zelené (spodní strana listů tymiánu je bělavá a okraje listu jsou ohnuty dolů).
  • Aroma rostliny připomíná citronovník nebo meduňku.

 

Jakou část rostliny sbíráme

Kvetoucí nať.

 

Jaké látky obsahuje

Listy a květy pamětníku obsahují esenci, jejíž složení se liší podle poddruhu, ale vždy jsou v ní přítomny cymol, tymol a karvakrol.

Rovněž obsahuje malé množství fenolových kyselin, flavonoidů a taninů. Díky všem těmto látkám má rostlina následující vlastnosti: zlepšuje trávení, usnadňuje vykašlávání, dezinfikuje a pusobí protikřečově.

 

Vlastnosti a indikace (účinky na zdraví)

Až na pár výjimek se používá ve stejných případech jako ostatní rostliny z čeledi Labiatae:

  • Nemoci dýchacího ústrojí. Pamětník rolní se s dobrými výsledky uplatňuje v případě kašle, zejména dráždivého kašle u dětí. Rovněž se používá proti suchému kašli a všem druhům průduškového kataru.
  • Trávící obtíže. Používá se v případě žaludeční ochablosti, špatného zažívání, nadýmání a obecně při poruchách trávení (dysfagie).
  • Onemocnění ústní dutiny a konečníku. Díky svým dezinfekčním vlastnostem se nálevy a odvary z této rostliny používají k omývání ran a zanícené sliznice trávicího ústrojí, a to ať v ústech (boláky nebo afty) nebo v konečníku (anální trhliny). Používají-li se ke kloktání, dosahuje se s nimi dobrých výsledků  v případě zánětu krčních mandlí (angína) nebo zánětu hltanu.
  • Revmatismus a neuralgie. Když se esence pamětníku rolního aplikují zevně přímo na postižené místo, zmírňují ischias, neuralgii lícního nervu a obecně všechny druhy revmatických bolestí.
  • Deprese, tělesná slabost (astenie) a vyčerpání. V tomto případě se uplatňují horké koupele s pamětníkem rolním, které mají povzbuzující účinky a napomáhají regeneraci a posílení organismu. Doporučují se jak zesláblým dětem, tak dospělým, kteří potřebují přírodní stimul.

 

Formy aplikace

Vnitřní použití

  • Nálev. V 1 litru vody vylouhujte 20-40 g rostliny. Vypijte 3-5 šálků denně, které můžete osladit medem. Pokud trpíte kašlem, každou hodinu užívejte 1 polévkovou lžíci nálevu, dokud kašel neustoupí.
  • Esence (esenciální olej). Užívejte 2 kapky třikrát denně rozpštěné v jiném oleji (např. na 1 lžíci olivového oleje), u dětí max. 1 kapka esenciálního oleje rozpuštěná v jiném oleji.

Zevní použití

  • Koupele. Do koupele přidejte 2-3 litry odvaru připraveného z 50-100 g rostliny.
  • Omývání, výplachy úst a kloktadlo. K těmto účelům použijte koncentrovanější nálev, než jaký je určený k vnitřnímu použití.
  • Obklady a tření. K jejich přípravě se používá esence.

 

Stručný botanický popis

Jednoletá až tříletá rostlina z čeledi Labiatae, 10 až 40 cm vysoká. Lodyha plímá až vystoupavá, na bázi bohatě větvená. Listy malé, vejčité, u báze sbíhavé, téměl' pl'isedlé, v horní polovině zubaté. Květy ve dvoukvětých až osmikvětých lichopřeslenech, 6 až 10 mm dlouhé, světle fialové, vzácně bílé.