Ploštičník hroznovitý hroznatý účiny na zdraví co léčí použití využití dávkování obrázek fotografie pěstováníPloštičník hroznovitý (hroznatý), který se latinsky jmenuje Actaea racemosa je mohutná trvalka s vytrvalým uzlovitým oddenkem. Listy dlouze řapíkaté, 2-3x zpeřené. Úkrojky vejčitě zašpičatělé, hrubě pilovité až zubaté. Květenství hroznovité, většinou se 4-9 vzpřímenými postranními výhony. Četné bílé, odpudivě (po plošticích) páchnoucí květy. Drobné kališní a korunní plátky přesahují až 1 cm dlouhé prašníky.


Účinky ploštičníku na lidské zdraví

Kde roste

Světlé lesy na východě Severní Ameriky. Jako okrasná rostlina se pěstuje i v Evropě.

 

Co sbíráme

Oddenek ploštičníku - Cimicifugae racemosae rhizoma (PhEur), tedy čerstvá nebo sušená podzemní část.

 

Jaké účinné látky obsahuje

Trilerpenglykosidy (mimo jiné acetin a cimifugosid), isoflavony jako formononetin (v hotových přípravcích již není prokazatelný), fenolkarbonové kyseliny, estery kyseliny hydroxyskořicové, fukinolové a piscidiové s estrogenními vlastnosti, estriol, třísloviny, pryskyřice (cimicifugin).

 

Účinky na zdraví

Severoameričtí indiáni používali tento druh mimo jiné k léčení ženských nemoci a k usnadnění porodu dávno předtím, než se osvědčil v Evropě (monografie této drogy se již jednou dostala do EB 6, ale pak upadla v zapomenutí). V současnosti se z něj vyrábějí přípravky podávané na potíže přechodu, jako jsou návaly horka, náhlé zpocení, depresivní stavy, popudlivost, nervozita a nespavost.
Jako indikace se uvádějí také neurovegetativní potíže před začátkem menstruace a bolesti během krvácení. Ještě se s konečnou platností nevyjasnilo, zda droga představuje bezpečnou alternativu pro pacientky s nádory souvisejícími s estrogenem.

V homeopatii se tímto druhem léčí kromě klimaktericky podmíněných obtíží také funkční problémy se srdcem a migrénové bolesti hlavy při syndromu HWS.

 

Zajímavost

Mechanismus působení není ještě dostatečně probádán. Nepovažuje se za identický s estrogenem, ale vysvětluje se jako elektivní modulátor estrogenových receptorů (fyto-SERM).