konopny olej ucinky na zdravi davkovani pouziti uzivaniMožná jej znáte, možná jej používáte, přidáváte do salátu, do rýže, do jakékoli sacharidové přílohy, případně jej konzumujete jenom tak, na lžičce. Jeho použité je rozličně rozmanité. Já osobně jím doplňuji rýži, jáhly, pohanku, čirok, ale i slzovku, bezpluchý oves, jednoduše vše, co se podobá rýži. Přidat jej však můžete rovněž i do polévek.


Účinky rostliny:

Olej z konopného semínka je možná tím nejlepším olejem vůbec, směle mu konkuruje snad jen olej lněný, právě pro svůj výtečný obsah omega 3 NMK. A ty obsahuje též olej konopný. Poměr omega 3 a 6 NMK v oleji konopném je 3:1, což je nanejvýš ideální. Vždy jej však kupujme v jeho nerafinované, za studena lisované, pokud možno i organické podobě. Část omega 6 v oleji z konopného semínka tvoří GLA, důležitá mastná kyselina, které nepřijímáme ani zdaleka dostatečné množství. GLA, hlavní složka pupalkového oleje, dokáže pomoci při PMS a patří mezi dobré omega 6. Tělo si ji sice dovede vyrobit, zas tak dobře se mu to však nedaří. V konopném oleji nacházíme asi 2 % GLA a pokud jsou mé informace správné, konopí je jediným semínkem, které tuto kyselinu obsahuje.

Velkou výhodou bude i to, že konopný olej snižuje špatný cholesterol i krevní tlak. O to se právě postará onen správně nastavený poměr omega 3 k omega 6. Na základě nejnovějších studií omega 6 z konopného oleje pomáhají snižoval LDL cholesterol a zlepšují inzulinovou senzitivitu. Podobně na tom budou i omega 3, které nám pomohou též s vysokými triglyceridy v krvi. Dále snižují krevní tlak, přilnavost krevních destiček a hladinu fibrinogenu, což je klíčový marker aterosklerózy. Omega 3 jsou též protizánětlivé, vřele doporučuji zvýšit jejich příjem, trápí-li nás jakékoli autoimunitní ochoření. Zde jsou, ruku v ruce s psychosomatikou, výtečným pomocníkem v protizánětlivé léčbě. Mimo jiné, samozřejmě, neb oněch faktorů existuje nespočet. Omega 3 též pozitivním způsobem ovlivňují naši náladu, snižují výskyt deprese, činí náš den celkově lepší, klidnější, my sami jsme díky nim více ve svém středu.

Pokud si konopný olej zakoupíme, skladujme jej v lednici, stejně, jako jsme zvyklí i u oleje lněného. Olej se též vyznačuje nižším bodem zakouřením, to znamená, není vhodný na tepelnou úpravu. Spíše jej tedy upřednostněme ve studené kuchyni. V teplé kuchyni pak lze použít ghee, avokádový olej, případně též olej řepkový, máme-li jej rádi a nevadí nám.

Propadneme-li kouzlu konopného oleje, zkusme zařadit také konopné semínko, které též disponuje širokým spektrem použití. Osobně si jej kupuji v jeho loupané formě, kdy jím sypu ranní ovesnou či pohankovou kaši, přidávám jej do salátů, sacharidových příloh. Případně, doplním jím sladkou svačinku na bázi sušeného ovoce, oříšků a lžíce semínek. Konopné semínko obsahuje všechny esenciální tuky, z 25 % je tvořeno bílkovinou (možná též používáte konopný protein), 10-15 % procent pak utváří vláknina. Najdeme zde také fosfor, draslík, hořčík, síru a vápník. A na závěr, jste-li tvůrčí, využijte síly neloupaného konopného semínka, které můžete jednoduše naklíčit a poté umixovat na velmi lahodné konopné mléko. To obsahuje, mimo jiné, i velké množství vitamínu E, který je výtečný k podpoře plodnosti.