mandlovy olej ucinky na zdravi davkovani pouziti uzivaniMandlový olej byl používán už ve starověkých čínských, ajurvédských a řecko-perských kulturách, které jím léčily stavy suché pokožky, jako je psoriáza a ekzém. V našem moderním světě ale toho o mandlovém oleji víme mnohem víc. Jak již název napovídá, sladký mandlový olej se získává ze surových mandlí. Mandlové stromy jsou původem z teplejších podnebí, historicky severoafrického regionu, ale většina dnešních mandlí se exportuje z celého Středomoří. Minerály a vitaminy, které tyto malé ořechy obsahují, jsou prospěšné pro celé tělo. V nedávné studii vědci spojili mandlový olej s několika léčivými vlastnostmi, mezi něž patří protizánětlivé účinky či podpora imunity, snížení hladiny cholesterolu nebo pozitivní účinky na mnoho kardiovaskulárních nemocí.


Účinky rostliny:

Jaké látky obsahuje

Obsahuje vitaminy A, E, minerály (draslík, vápník, křemík, hořčík, fosfor, síru, nikl, zinek, selen), glyceridy (kyselina olejová - 80%, linolová - 15%, palmitová a myristová), sacharózu a asparagin.

Účinky mandlového oleje

  • je vynikající na trávicí systém – překyselení žaludku
  • na regeneraci jaterních buněk
  • při špatné funkci žlučníku
  • při onemocnění střev
  • zklidňuje – zlepšuje kvalitu spánku
  • zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a pokožky
  • jako masážní olej působí pozitivně při problémech svalových křečí a problémech kloubů

MANDLOVÝ OLEJ JE MOŽNÉ KOUPIT ZDE (119 Kč/250 ml).

Mandlový olej a použití

Vnitřně - dospělí užívají malou (čajovou) lžičku jednou až třikrát denně, děti polovic.

Zevně – vmasírovat na problémová místa.

Mandlový olej a použitelnost

Trvanlivost tohoto oleje je po otevření při teplotě od 5° do 15 °C šest měsíců až jeden rok. Po otevření tedy uchovávejte v lednici a užívejte až do vypotřebování (v rámci trvanlivosti). Před použitím olej protřepejte, případná usazenina není závadou. Nesmí se vařit. Musí se ukládat do tmy a chránit před světlem.

Využití mandlového oleje v kuchyni

Má výraznou mandlovou chuť, hodí se do sladkých pokrmů, pomazánek, ale i dresingů a zejména do ovocných salátů.

 

Další účinky mandlového oleje a informace o něm jsou uvedené zde.