slez maursky ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti co sbiramejako nějací elfové se v letním vánku třepotají lehké slézové květy zdobené elegantními vzory. Jednou se třpytí růžově, jindy zase mezi svěže zelenými listy vykukují v barvě téměř hříšné lila. Po těch člověk sáhnout prostě musí. Sléz marský (latinsky Malva mauritiana, čeleď slézovité Malvaceae) je dvouletá až vytrvalá bylina pěstovaná pro farmaceutické účely i pro okrasu. Výjimečně zplaňuje. Dříve se používaly i květy z divoce rostoucích druhů, zejména ze slézu lesního a slézu přehlíženého, dnes slouží většinou jen pro domácí potřebu.


Účinky slézu maurského na zdraví:

Co sbíráme?

  • Slézové květy (Flos malvae) i s kalichem, jakmile jsou plně rozkvetlé. Při sušení se zbarvují světle modře až modrofialově. Sušíme rychle a šetrně, jinak ztratí barvu. Mladé listy sklízíme krátce před kvetením a během květu . Droga slabě voní a chutná slizovitě.
  • List se sbírá před květem a v době kvetení rostliny. Kromě slizu obsahuje větší procento tříslovin. Jeho účinek ale nedosahuje účinku květu.

 

Kde rostou slézy

Na slunných místech, na okrajích cest a polí, na rumištích a v zahradách.

 

Jaké látky obsahuje?

Sliz, třísloviny, antokyanová barviva.

 

Účinky na zdraví

Obecné účinky: tiší dráždění, mírně stahuje, působí protizánětlivě.

Jakkoliv vypadá křehce , prokazuje sléz léčivou sílu. Obsahuje množství slizových látek, které jemně jako hedvábí pohladí kůži i sliznice. Zaženou svědění, škrábání, pálení a jiné nepříjemné pocity ochrannou vrstvou, která izoluje od potíží. Tyto účinky sléz rozvine jako

  • prostředek proti kašli a na ochranu sliznic horních cest dýchacích - mírní chrapot, dráždivý kašel, suchý kašel v počátečním stadiu nachlazení a zánět v krku
  • prostředek na léčbu kůže - při i svědění, bodnutí hmyzem, zanícené kůži, ekzémech, neurodermatitidě nebo lupénce přináší sléz rychlou úlevu
  • prostředek na trávicí trakt a žaludek - rychlé zmírnění pálení žáhy, záněty žaludeční a střevní sliznice vč. žaludečních vředů.

Slézový květ lze tedy využít při zánětech a podrážděných sliznicích horních cest dýchacích, žaludku a střev. Používá se hlavně při dráždivém kašli, zánětu hrtanu a při žaludečních vředech. Sléz se osvědčil zejména při dlouhodobých onemocněních horních cest dýchacích, když se jiné prostředky již míjejí účinkem.

 

Zpracování a dávkování

Studený slézový macerát

1 čajová lžička na šálek studného macerátu

Doporučuji připravovat studenou cestou!

Při bolesti v krku, úmorném dráždivém kašli nebo pro uklidnění žaludku slibuje pravý modrý slézový macerát brzké zlepšení. Aby se zachovaly slizové látky, musí se bezpodmínečně připravovat za studena.

Květy přelijeme vodou. Necháme vyluhovat nejméně 2 hodiny nebo přes noc; při tom občas zamícháme. Poté slijeme. V malých porcích vezmeme do úst a pomalu polykáme. Čaj můžeme před užitím mírně ohřát.
Větší množství slézového čaje lze použít na sedací nebo částeč n é ko upele. Při potížích ve vaginální nebo anální oblasti poskytuje sedací koupel se slézem velkou úlevu; aplikuje se i při hemoroidech.
Pozor: nálev nikdy nenecháváme stát déle než 24 hodin. Slizové látky jsou boh užel dobrou živinou pro choroboplodné zárodky, které se v nich mohou neuvěřitelně rychle množit.

Slézová tinktura

K užívání při žaludečních potížích, ale i k přípravě obkladů je velmi praktická tinktura. Důležité je na jemné slezové okvětní plátky nepoužít příliš silný alkohol (koncentrace by měla být kolem 30-40%. Jak vyrobit tinkturu je uvedeno v univerzálním postupu na www.WebinarTinktury.cz

 

Kontraindikace

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky.

 

Zajímavost

  • Nálev prochází velmi zajímavou barevnou proměnou. Ihned po zalití vroucí vodou se zbarví do modra, asi po půl minutě začne modrá barva ustupovat a zhruba po jedné minutě je nálev takřka bezbarvý.
    Pak postupně získává světle růžovou až fialovou barvu. Nálev má nasládlou vůni a slizovitou chuť.
  • Slizové látky nejenže na sebe vážou škodlivé zárodky nebo dráždivé látky, a le mohou i vázat účinné látky léku a snižovat tak jejich účinnost. Kdo užívá léky, měl by mezi jejich užitím a konzumací slézových přípravků nechat uplynout nejméně jednu, lépe však dvě hodiny.

 

Možnost záměny

Je možné poplést se slézem pižmovým (Malva moschata) a slézem léčivým (Malva alcea), jejichž listy jsou hluboce dělené, nebo se slézovcern tříměsíčním (Lavatera trimestris) se srostlým kalíškem; všechny jsou nejedovaté.

 

Pěstování - tip

Chceme-li si pořídit zásobu květů, musíme trhat velmi pilně. Ale čím více květů utrhneme, tím více nových pupenů dorůstá. Některým rostlinám dokonce uřezávám vrcholky - potom vytvářejí množství postranních výhonů.