prestup smilax sarsaparila ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti co sbirame pestovaniPřestup podražcolistý, přestup pravý (lat. Smilax aristolochiaefolia, Smilax officinalis, Sarsaparila veracruz) je vždyzelená, dvoudomá, popínavá rostlina s plazivým oddenkem a často až metrovými kořeny. Stonek s úponky a střídavě srdčitými až vejčitě podlouhlými listy s obloukovitě probíhající žilnatinou. Bílé až nažloutlé květy v chudých okolících. Má červené plody. Patří do čeledi přestupovité (liliovité). 


Účinky přestupu (smilaxu, sarsaparily) na zdraví:

Kde roste?

Mexiko, Venezuela.

 

Co sbíráme?

Kořen přestupu, sarsaparilla - Sarsaparillae radix, sušené kořeny různých středoamerických nebo jihoamerických druhů, také honduraského druhu.

 

Účinky na zdraví

Indikační skupiny: afrodiziakum, anabolikum, antioxidant, antivirotikum (likviduje papilomaviry), antirevmatikum, antiastmatikum, antimikrobiotikum, antimykotikum, antihypertenzivum, baktericidum, imunostimulans,
diuretikum, zvyšuje tvorbu hormonů (testosteron a progesteron), hypocholesterolemikum, tonikum aj.

Kořen přestupu byl po celá staletí hodně používaným prostředkem proti příjici (syfilis). Také v asijských zemích se podávaly proti zmíněné nemoci tamější druhy rodu Smilax. V lidovém léčitelství se tato droga stále považuje za účinný lék na chronické zánětlivé kožní vyrážky, především při lupénce. Pomáhá také při revmatismu a onemocněních orgánů vylučovacího ústrojí (zánět močových cest). Je to močopudná léčivá rostlina. Snížuje vysoký tlak krve, ale určitě není pro tuto indikaci léčivou rostlinou první volby! Snižuje vysoký LDL cholesterol, podporuje tvorbu pohlavních hormonů a je to podpůrná bylina na léčbu plísňových nemocí kůže.

Vedou se diskuse o možnostech saponinů zvyšovat obranyschopnost, dosud se však nepodařilo předložit o tom důkaz.

 

Jaké látky obsahuje?

Alkaloidy (hirustin, chinchonin, mitraphyllin, rhynchophyllin), fytosteroly, glykosidy, kyseliny, prvky (Al, Ca, Co, Cr, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, S, Se, Si, Zn), silici, terpenoidy, sliz, steroidní saponiny (diosgenin, smilax-saponin), třísloviny, vitaminy (skup. B, C) aj.

 

Homeopatie

Užití v homeopatii je při bližně stejné jako v lidovém léčitelství.

 

Dávkování, způsob použití

Bezpečná dávka je 2 g kořene + 300 ml vody, vařit 5 min., 20 min. luhovat, maximálně 3x denně (tzn. max. 6 gramů kořene za den!).
U chronických nemocí (lupénka apod.) účinek nastupuje pozvolna, musí se užívat 4 měsíce a déle.

 

Nežádoucí účinky

Užívat nesmí těhotné a kojící ženy!

Přípravky ze sarsaparilly mohou po požití podráždit žaludek a dočasně poškodit ledviny. Z důvodu mírné toxicity se doporučuje používat jen ve směsích, kde je užití bezpečné.

Může zvýšit vstřebávání některých léků a také zrychlit eliminaci hypnotik z těla. 

Velké dávky bylinné drogy mohou působit toxicky a působit zažívací obtlže.