Šalvěj červenokořenná danshen červený ženšen účinky co léčí použití užávíní využití dávkováníŠalvěj červenokořenná (latinsky Salvia miltiorrhiza, čínsky danshen, vietnamsky dan sam) je vytrvalá bylina s rozvětveným, cihlově červeným kořenem. V prvním roce vytváří listovou růžici, v dalším se potom objevuje 0,3-1 m vysoká lodyha, která je přímá, čtyřhranná, chudě větvená. Vstřícné listy jsou lichozpeřené, lístky vejčité až široce eliptické, na vrcholu tupé, u báze nesouměrné, s vroubkovaným okrajem. Květenství tvoří lichopřesleny ve vrcholových lichoklasech. Kalich je dvouzubý, trubkovitý, koruna modravě nachová, dvoupyská, horní pysk celistvý, dolní dvouklaný. Plod je elipsoidní až kulovitátmavohnědá až černá tvrdka.


Jaké účinky má šalvěj červenokořenná?

Léčivé účinky

Má protizánětlivý a antibakteriální účinek, posiluje imunitu a krevní oběh, uvolňuje cévy, podporuje obnovu tkání, tiší bolest, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, slouží při nespavost i a bušení srdce. Léčí aterosklerózu, anginu pectoris, cirhózu, poruchy menstruace, podrážděnost a nespavost.

Jakou část rostliny sbíráme?

Kořen z minimálně 3letých rostlin. Sbíráme ideálně na podzim.

 

Kde roste?

Roste na slunných svazích, podél cest, na březích kanálů a okrajích lesů v severovýchodní Číně, v Indii, Japonsku,Vietnamu a dalších zemích jihovýchodní Asie.

 

Jaké látky obsahuje Salvia miltorrhiza?

Kořen (Salviae miltiorrhizae radix) obsahuje kyseliny salvianolovou A, B, C a G, mléčnou, li thospermovou, rozmarýnovou a kávovou, diterpenoidní pigmenty tanshinon I a tanshinon IIA a jim příbuzný isotanshinon I a II, methyltanshinon, hydroxytanshinon, dále beta-sitosterol, stigmasterin, taniny, salvinon, salviolon, miltiodiol, ferruginol, salviol, salviolovou kyselinu A, BaC, vitaminE aj.

 

Charakteristika dle TČM

Droga (danshen) má povahu mírně chladnou, chuť hořkou, tropismus k dráze srdce, jater a perikardu.

Posiluje oběh a odstraňuje stagnaci, rozpouští sraženiny, odstraňuje horkost, vyživuje krev (zlepšuje vstřebávání živin do těla), utišuje ducha a uklidňuje podrážděnost.

Nesmí se užívat při krvácivosti cév a chybějících krevních stázích, nelze kombinovat s Veratum nigrum (kýchavice černá). Ta je jedovatá a běžně se v našem "západním" bylinářství nepoužívá.

 

Dávkování

Doporučená denní dávka je 9-15 g suché drogy, nejčastěji ve formě odvaru.

 

Pěstování

Šalvěj červenokořenná v zahradě:

  • ideální bylinka do bylinkového záhonu mezi jiné bylinky.
  • uplatní se v přírodních a venkovských zahradách.
  • květy přilákají do zahrady motýly a včely.
  • vysadit ji můžete do nádob a květináčů a umístit na balkon, terasu nebo okenní parapet.

 

Šalvěj červenokořenná se u nás pěstuje poněkud složitěji. Má nejraději místo na sluníčko, současně by mělo jít o chráněné stanoviště (průvan ...). Nemá ráda stín. Zemina by měla být propustná. Přes léto mladou rostlinku nechte venku, například v květináči a s příchodem chladnějších dní ji přemístěte do místnosti s běžnou pokojovou teplotou.

Na trvalé stanoviště venku ji vysaďte až další léto. Tam pak dobře snáší občasné sucho i zamokření. Kořen se sbírá u tříletých rostlin až na podzim, a to v říjnu a listopadu, v podvečerních hodinách. Při vhodných podmínkách přežije mráz i do -10 °C.