pumpava obecná účinky na zdraví co léčí použití užívání využití dávkování co sbírámePumpava obecná (latinsky Erodium cicutarium, slovenskky Bocianik rozpukovitý, anglicky Storksbill) je jedno až dvouletá, ne příliš příjemně páchnoucí rostlina s poléhavými nebo přímými lodyhami, dorůstající výšky až jednoho metru. Přízemní listy vytvářejí růžici, lodyžní jsou krátce řapíkaté, horní pak přisedlé. Čepel je v obrysu eliptická, u přisedlých listů spíše vejčitá. Listy jsou jeden až dvakrát peřenoklané. Květ má plátky nachově růžové. Oba horní plátky mají na bázi černou skvrnu. Plody jsou asi deseti milimetrové, ale jsou opatřeny i několikacentimetrovým zobáčkem. Kvete v dubnu až srpnu.


Účinky pumpavy obecné

Botanický popis (pokračování), stanoviště, jaká půda jí vyhovuje

Pumpava je hojná plevelní rostlina úhorů, pastvin, mezí, cest, světlých lesů, křovin, polí a rumišť. Má ráda půdy výhřevné, vysýchavé, živné, zásadité, volné, kamenité i hlinité.

 

Co sbíráme

Předmětem sběru je nať (Herba erodii), sbíraná po celé vegetační období. Za nejkvalitnější se však mezi bylináři pokládá květnový a červnový sběr.

 

Jaké látky obsahuje?

Droga obsahuje třísloviny, tuky, vosky, kyseliny gallovou, glutaminovou a aminooctovou, alenin, azyprolin, prolin, histidin, tryptofan a kupodivu také malé množství kofeinu.
Nalezen byl i značný obsah draselných solí.

 

Jaké má účinky na zdraví?

Droga působí především jako velmi účinné hemostatikum a uterotonikum, podporuje tedy srážlivost krve a děložní stahy. V minulosti bývala droga velmi ceněna a svým účinem zařazována někam mezi vodilku kanadskou a námel.

Droga v malych dávkách zvyšuje krevní tlak, zatímco ve větších dávkách jej snižuje, (což je mimochodem běžný úkaz v homeopatii).

Droga je vhodná jako doplňkový lék při léčbě anginy pectoris. Daleko největší použití je však v gynekologii, například při silném menstruačním krvácení, při mimomenstruačním krvácení (špinění) apod. V poslední době se pumpava znovu hlásí o své "místo na slunci", které jí oprávněně přísluší, zejména po tom, co bylo zjištěno její velmi pravděpodobné protinádorové působení.

Novodobé studie týkající se pumpavy obecné a jejích účinků jsou zde - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Erodium+cicutarium 

 

Zpracování

Drogu podáváme v podobě krátkodobě vařeného odvaru. Doba varu asi 1 minuta). Známo je i vyžívání tekutého extraktu. Zvláště v gynekologii se nám osvědčilo podávání homeopatického čaje podle
Kloudy v potencích D9 až D12·
Čaj (nálev) podáváme poměrně v malých dávkách, zpravidla 4krát denně po 0,15 litru, tinkturu pak 4krát denně 20 až 25 kapek, tekutý extrakt 4krát denně po 10 až 15 kapkách.

 

Využití ve směsích

Drogu můžeme míchat do směsí, raději však pouze v malém objemu, protože její aroma nemusí být každému příjemné. Toto je také její relativní kontraindikací pro obecné podávání. Upozorňuji, že její účinek je značně silný a zvláště u silného gynekologického krvácení.

 

Kontraindikace

Těhotným a kojícím ženám však její podávání nedoporučuji.

 

Příklad použití ve směsi - čaj na silné menstruační krvácení nebo krvavých průjmech

Hemostatický čaj (na zastavení krvácení) bylinářky Poloncové z Koštian nad Turcom:

  • nati řebříčku 50 g
  • nati pumpavy 30 g
  • nati černohlávku 20 g

Čaj podáváme v podobě krátkodobě vařeného odvaru, doba varu asi 1 až 2 minuty.
Po odstavení z ohně necháme 15 minut vyluhovat, pak přecedíme a podáváme při gynekologickém krvácení a při krvavých průjmech.

 

Možnost záměny

Kakost smrdutý. Pro rozeznání od kakostu smrdutého slouží nejlépe plody, které má pumpava zakončeny delším jakoby zobáčkem, který slouží zajímavým způsobem jako vlhkoměr. Při suehém počasí se totiž šroubovitě stočí a před deštěm naopak zase široce rozvine.

 

Homeopatie

Základem pro homeopatické zpracování je čerstvá kvetoucí nať, trhaná nejlépe brzy ráno mezi sedmou a osmou hodinou. Musíme však pečlivě určit správnou bylinu, protože je velice podobná kakostu smrdutému, který má sice účinky podobné, ale v daném případě mnohem slabší.

Nať zpracováváme podle § 1 lihem 85% a dále ředíme až na potencí DS lihem 30%. Obecně se užívá potence DS s dávkováním 3 x 7 kapek, před jídlem.

Doba užívání by ne měla překročit 50 dní.

Tinktura se užívá především jako hemostatikum (pro zástavu krvácení), pro podporu stahů dělohy, kde jsou výsledky lepší než u vilínu nebo námele, a dále při veškerých gynekologických potížích obecně.

 

 

Zdroj informací pro čllánek:
Fytoterapie perem lékaře, K. Mika
Rostliny naší přírody, Skoumalová-Hadačová, Hrouda
Léčivé rosltiny, I. a P. Schönfelderovi
Janča, Zentrich - Herbář léčivých rostiln P-Š