reven dlanita ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirame pestovaniReveň dlanitá (rebarbora čínská, latinsky Rheum palmatum) je vytrvalá rostlina s hlavovitým oddenkem a četnými rozvětvenými kořeny. Lodyha je 1-3 m vysoká, podélně rýhovaná, dutá. Listy jsou střidavé s červeně skvrnitými okrouhlými řapíky. Listy jsou tří až pěti laločnaté, peřenodílné až peřenoklané, špičaté. Termín kvetení je duben až květen. Květy jsou drobné, červené nebo bílé, uspořádány v přímé latě z klasů, složených z 5-8květých vijanů. Plodem je elipsoidní, hnědočervená křídlatá nažka.


Účinky kořenu reveně dlanité na zdraví:

Pěstování a rozmnožování

Nejlepší podmínky pro kultivaci jsou v oblastech s vyššími srážkami na alkalických půdách. Vzhledem ke sklizni podzemních orgánů je nutné vybírat lehčí půdy.

Rozmnožování

a) vegetativní - v březnu vysazujeme části oddenků s kořeny a narašenými vegetačními vrcholy, tzv. 'puky;

b) generativní - z příméh o výsevu v březnu nebo říjnu řady vzdálené 0,50 m, do hloubky 10-30 mm, spotřeba osiva 120-150 g/1 00 m2, pro předpěstování vysevame do pařeniště v srpnu nebo září, případně únoru až březnu. Ve skleníku pro sadbu na 100 m2 je třeba 3-5 g osiva. Výsadba v září nebo dubnu do sponu 2,0 x 1,5 m.

 

Co sbíráme

Kořeny v říjnu až listopadu a to ve druhém roce pěstování u vegetativně množených, u generativně množených o rok později nebo v dubnu následujícího roku.

Oddenky s kořeny se omyjí, loupají a dělí na kostičky. Suší se při teplotách 40-50°C, sesýchací poměr je 4 : 1. Z kořenů lze také vyrobit tinktura podle postupu na www.WebinarTinktury.cz

Reveň bulharská a reveň kadeřavá, známé jako Iahůdková zelenina pěstovaná pro řapíky kyselé chuti, se pro níže uvedené léčebné účiny k nevyužívají.

 

Jaké látky obsahuje?

Antracenové deriváty, gallotaninové třísloviny, flavonoidy aj.

 

Formy zpracování

Odvar, prášek, tinktura.

 

Účinky na zdraví

Proti zácpě (laxans), adstringens, při nechutenství jako stomachikum, přejezení tučným jídlem (amarum, cholagogum), zažívacích problémech a katarech trávicího traktu.

 

Kopntraindikace

  • Nedoporučuje se dětem do 12 let.
  • Její dlouhodobé používání (srdeční arytmie).
  • Neužívá se při střevní neprůchodnosti (ileus), akutních střevních onemocněních, zánětu slepého střeva, a bolestech břicha neznámého původu.

 

Dávkování

Projímavě působí odvar z 1-2 g práškované drogy; 0,1-0,3 g je jednotlivou dávkou proti nechutenství.