Svízel přítula (latinsky Galium aparine), je rozšířený na polích, lukách a při plotech. Zemědělci ho nenávidí ničí chemickými prostředky. Dosahuje výšky 60 až 160 cm, listy má přeslenovitě rozmístěné na ose a zelenožlutý okolík květů na stopkách. Stopka je drsně ochlupená. Nazývá se také svízel šplhavý. Je typický tím, že když procházíte hustou trávou, rád se k vám přitulí, tzn. nalepí se vám na oblečení. Stejně tak jeho semínka.
Účinky rostliny:
Botanické poznámky
Popis: Jednoletá, až 150 cm vysoká bylina s dlouhou, přímou či popínavou, větvenou, čtyřhrannou lodyhou, porostlou tuhými háčkovitými chlupy. Kořen kůlovitý, jednoduchý.
Listy: Na chlupaté lodyze uspořádané po 5 až 7 v přeslenech, kopinaté, zúžené do špičky, na líci chlupaté, na rubu lysé a žilnaté.
Květy: Bílé až nazelenalé, velmi jemné, uspořádané po 3 až 9 do vrcholíků.
Plody: Dvounažky pokryté háčkovitými ostny.
Kde roste?
Pole, sady, navážky, břehy rybníků a potoků, travnaté příkopy, okraje cest, plevel v obilí.
Co sbíráme?
Kvetoucí nať v začátku kvetení (cca. začátek května).
Účinky na zdraví
Jsou uvedené v tabulce.
Obecně očišťuje od chorobných látek ledviny, játra, slinivku břišní a slezinu.
Zajímavosti
- Plody svízele přítuly se pevně přichytávají na srst zvířat, a jsou tak snadno roznášeny zvířaty i lidmi.
- Svízel způsobuje ve větším množství poléhání obilí.
Využití v kuchyni
Pražené plody se užívají jako náhražka kávy.
Původ jména
Z řeckého gala = mléko (sráží mléko v sýřeninu) + apairo = zachytává, přichycuje se šatů.
Čajová směs se svízelí na neuralgické bolesti
300 g měsíčku lékařského, 100 g řebříčku obecného a 100 g kopřivy dvoudomé – jeden a půl litru na den, každých dvacet minut hlt a vtírání vazelínou ze svízele.
Lidové názvy
Lepkavý Franta, uličník, filantropus, laskavec, lepenice, opřástka, lepůvka , lidumil, lepký rozmarýn, lepivec, smolník, květ svatého Jana, smolanda, Frantík, přítulník, nouze, držák.
ZPŮSOBY UŽÍVÁNÍ SVÍZELE
- Čaj: Jedna čajová lžička svízele vrchovatě naplněná na 1/4 litru vody, spaříme a krátce vyluhujeme.
- Čerstvá šťáva: Čerstvý svízel se umyje a ve vlhkém stavu se odstředí v odstředivce. Vynikající na podporu lymfy.
- Máslová mast: Trocha čerstvé štávy se rozmíchá s máslem, které má teplotu místnosti a uloží se do chladničky.
- Tinktura: obecný postup výroby tinktur je na www.UcinkyTinktur.cz