Čekanka obecná (latinsky Cichorium intybus) - má tak krásné, sytě modré květy, že je těžké ve volné přírodě najít podobné. Na každém stonku kvetou současně 2 až 3 květy, ale stále rozkvétají další, takže krása rozkvetlých čekanek nás provází od začátku léta až do pozdního podzimu. Přitom čekanku potkáme téměř všude - u cest, na sušších pastvinách a mezích, jako všeobecně známý plevel.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- nemoci jater
- nemoci žlučníku
- bolest žlučníku při žlučových kamenech
- bolest ledvin a močového systému při ledvinových a močových kamenech a písku
- močopudný účinek
- zácpa - projímavý účinek
- vyplavení přebytečné žluči
- otrava jater
- nechutenství, anorexie
- cukrovka, diabetes, žiznivka
- přecitlivělý žaludek
- žaludeční vředy
Čekanka si je zřejmě vědoma své krásy, proto si ji úzkostlivě chrání. Nesnáší utržení, a i když ji hned dáme do vody, velmi rychle zvadne. Obdivovat ji můžeme pouze na jejím původním stanovišti.
Nejúčinnější je čekankový kořen. Ten se však těžko vykopává, proto většinou sbírám pouze květní úbory, někdy i celou nať, ale pouze za pěkného počasí. Bylina z nich je o něco méně účinná než kořen, ale dokážu se jí dostatečně a pohodlně zásobit, neboť čekanka se v lékárnách neprodává. Čerstvé mladé lístečky doporučuji konzumovat jako zdravý salát, i když mají silně hořkou chuť.
Čekanka byla již ve starověkém Egyptě téměř magickou rostlinou, která prý dávala krásu a úspěch. Možná to souviselo s tím, že čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Také ve středověku se věřilo, že má čekanka kouzelnou moc - kdo se natřel její šťávou, získal krásu a všechno se mu dařilo. Některé z mnohých pověr o čekance se zachovaly do současnosti. Kořen se v západní Evropě pěstuje pro konzumní účely, v období po první světové válce se z čekanky vyráběla náhrada kávy, dobře známá i u nás pod názvem cikorka.
Užívá se jako složka bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a na mírné bolesti při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a trochu projímá, zároveň vyplavuje z organismu přebytečnou žluč, při otravách jater působí jako protijed. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se též jako doplněk do čajových směsí při cukrovce. Doporučuje se i lidem, kteří mají velmi citlivý žaludek nebo trpí žaludečními vředy.
S krásou čekanky se snoubí její dobrota, je úplně neškodná, lze ji užívat v obvyklém dávkování ve směsích i samostatně a dlouhodobě.
Recepty - čekankový vitaminový salát, káva a slovanské pražmo:
- Nasbíráme v přibližně stejném poměru mladé lístečky čekanky, pampelišky a vrcholky mladé kopřivy (v době květu ideálně "otavová" kopřiva, tj. již jednou posečená, která znovu vyrostla). Nadrobno vše rozsekáme, přidáme přibližně stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy, medu (a hnědého nebo hroznového cukru).
- Čekanková káva, káva z čekanky - příprava, recept, postup, návod
- Slovanské pražmo s čekankou - recept, postup, návod, příprava, suroviny
Jak se čekance jinak říká - alternativní názvy:
Cikorie ☼ Cikorka ☼ Čaganka ☼ Hanička ☼ Koření kozího cecku ☼ Koření sv. Petra ☼ Německá káva ☼ Pocestník ☼ Podražník