Kakost smrdutý (latinsky geranium robertianum) - z velké rodiny kakostů má právě tento druh nejošklivější jméno. Je celkem oprávněné, neboť celá rostlina nepříjemně zapáchá. To je však jediná špatná vlastnost této jinak pěkné a milé bylinky. Nacházíme ji ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech.
Účinky rostliny:
Mimo pěkně tvarované listy a drobné, ale barevně výrazné květy charakterizují kakost podlouhlé, čapímu zobáku podobné výrůstky.
Léčivou drogu (bylinu) kakostu tvoří nať, kterou nejraději sbírám na začátku kvetení. Rostlina kvete dlouho a můžeme ji sbírat tak dlouho, dokud jsou na ní květy. V lékárnách se kakost neprodává, proto je jediným zdrojem drogy vlastní sběr. Odpudivý zápach po vysušení podstatně zeslábne, zachová se jen nepříjemná, ostrá chuť. Mezi léčivé rostliny se řadí i příbuzný, větší a hezčí kakost luční. Ten má však jiné uplatnění a nemůžeme jím kakost smrdutý nahradit.
Vědecké jméno kakostu znamená v překladu jeřáb, podle čapích zobáčkovitých výrůstků, a byl známý již ve starověkém Řecku. Nynější léčivá pověst kakostu podléhá změnám. V jednom období je populární, před několika lety se dokonce tradovalo, že je výborným lékem proti rakovině, potom zase upadne v zapomnění. V současné bylinkářské praxi slouží kakost především jako přísada do čajových směsí na zastavení krvácení, zvláště z nosu a plic, na zastavení průjmů a na léčení katarů trávicích orgánů. Při těchto onemocněních se využívá vlastnosti, že kakost působí stahujícím způsobem a mírně uklidňuje. Kakost používám také na rozpouštění močových kamenů, jako močopudný prostředek a proti bolestem močového měchýře. Můžeme ho přidat i do čajů proti kašli, na uvolnění hlenů, při dně a revmatismu.
Významně se kakost uplatňuje při vnějším použití. Obklady z čerstvé byliny, přikládané přímo nebo ve formě masti, se osvědčily na otoky a kožní záněty, vředy, mokvající ekzémy a vyrážky. Při angíně můžeme použít silný odvar z kakostu jako kloktadlo.
Čajová směs proti průjmu:
- nať kakostu 5 (dílů)
- list (plod) borůvky 5
- nať mochny 3 (díly)
- kůra dubu 3
Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme přikryté asi 20 minut vylouhovat. Čaj přecedíme a vypijeme v několika dávkách asi za čtyři hodiny. Přitom nepřijímáme žádnou potravu. Vpřípadě potřeby můžeme dávku asi za 12 hodin zopakovat.