Krémová polévka s topinambury – recept, postup přípravy: topinambury očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, vložíme je do mísy s vodou a s plátky citronu. Rozpustíme si na pánvi máslo, přidáme ještě cibuli a česnek a smažíme po dobu přibližně 3 minut na mírném plameni, jen zlehka a tak, aby nezměnila barvu. Topinambury necháme okapat (plátky citronu již odstraníme) a vložíme k cibuli.
Účinky rostliny:
Promícháme a smažíme 2 minutky, aniž by došlo ke změně barvy. Přidáme vývar, sůl, pepř, bobkový list, muškátový květ a citronovou šťávu. Přivedeme k varu a vaříme 30 minut, aby nám zelenina dostatečně změkla. Odstraníme bobkový list. Polévku rozmixujeme, vmícháme ještě smetanu a pokrájenou jarní cibulku, vše povaříme. Nakonec ozdobíme mrkví a petrželkou a můžeme podávat.
Krémová polévka s topinambury - suroviny:
- 500 g topinamburů
- 1 citron nakrájený na silnější plátky
- 60 g másla
- 2 pokrájené cibule
- 1 rozetřený stroužek česneku
- 1,25 l vývaru
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového květu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1,5 dl smetany
- sůl
- pepř
- jarní cibulka
- hrubě nastrouhaná mrkev a petržel (na ozdobení polévky)
Účinky topinamburu na lidské zdraví jsou uvedené zde.