mandlove mleko recept postup navod suroviny ingredienceMandlové mléko - recept, postup, návod: mandle zalejte vlažnou (ne vařící) vodou. Nechejte přes noc uležet. První vodu slijte. Zalijte novým 1 litrem vlažné vody. Rozmixujte v silném mixéru tak, aby kousky mandlí měly asi 1 mm. Dejte uležet do ledničky a po několika hodinách mléko sceďte. Po sczení vám mléko vydrží v lednici svěží asi 3-4 dny. Zbytek mandlí můžete použít k zahuštění omáčky nebo polévky. Můžete ho rovněž přidat do zapékané zeleniny nebo cukroví.


Účinky rostliny:

  • Pokud použijete čerstvě vyloupané mandle, namáčení přes noc je zbytečné. Můžete také přidat kapku růžové esence, jak to dělávala labužnická spisovatelka Colette.

 

  • Na tento recept lze použít spařené nebo nespařené blanšírované mandle, čerstvé nebo sušené, celé nebo rozemleté na prášek. Neloupané mandle dodávají nápoji rozvinutější chuť. Nápoj z blanšírovaných mandlí je bělejší.Pokud použijete celé mandle, nechte je přes noc namočené ve vlatné vodě a tak budu mít užitek z počátku klíčení.

Mandlové mléko - suroviny:

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 l vody