Křídlatka japonská je léčivá rostlina, která ač "japonská" roste hojně v ČR. Často ji nacházíme cest nebo na březích potoků, říček, řek a rybíků. Křídlatká má asi 25 léčivých účinků na lidské zdraví. Pro uzdravující účinky sbíráme kořen. Děláme z něj tinkturu (podle receptu zde: www.UcinkyTinktur.cz). Všechny účinky křídlatky japonské na lidské zdraví jsou uvedené zde. Křídlatka má ale uplatnění v léčbě plísňových chorob jiných rostlin (odvar z nati, aplikace na nemocnou nať a půdu ze sprayové láhve) a také ji můžeme využít v kuchyni. Chutná mírně kysele, její chuť se podobá rebarboře. Co z ní můžeme vyrobit?
Účinky rostliny:
12 receptů s křídlatkou:
- Výhonky z křídlatky jako chřest po francouzsku s opékaným bramborem - recept, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlaková polévka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatkové itadori aneb křídlatka po japonsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Pampeliškovokřídlatkové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlakové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlakový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatková kůže - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatková vodka - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatkový tvaroh - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatkové želé - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatkové muffiny - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
- Křídlatkový koláč quiche - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
PRAVIDLA PRO SBĚR KŘÍDLATEK JAKO KUCHYŇSKÝCH SUROVIN NA VAŘENÍ
Protože křídlatka japonská Reynoutria japonica je invazním druhem, musíme při jejím sběru dodržovat určitá pravidla, abychom ji nevědomky dále nerozšiřovali. Křídlatka se u nás šíří způsobem vegetativním. Z každého úlomku jejího kořene i lodyhy vyroste v krátké době nový jedinec. Proto nikdy křídlatku neryjeme, odřezáváme výhonky u země. Na vaření se sbírají jarní výhonky do 30 cm výšky, lepší jsou ještě menší (20-25 cm). Všechny části křídlatky, které náhodně ulomíme při sběru a také všechny ty, které doma nespotřebujeme, musíme zlikvidovat tak, aby nemohly zakořenit. Nehážeme je do odpadkového koše, popelnice ani do záchodu, nedáváme na kompost a už vůbec je neodhazujeme podél cesty při návratu domů. Nejlepší způsob je spálit je anebo povařit a pak teprve hodit do odpadků. Takto postupujeme se všemi odřezky většími než 0,5 cm. Pokud nechcete tato pravidla z jakéhokoliv důvodu dodržovat, prosím nesbírejte křídlatky a dejte přednost raději jinému druhu.
Stejná pravidla platí i pro sběr křídlatky sachalinské Reynoutria sachalinensis i křížence křídlatky české Reynoutria x bohemica. Všechny druhy jsou invazní i jedlé.