Bezové želé - recept: Natrháme 20 květenství černého bezu a 10 snítek meduňky. Byliny rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu svaříme s 1 litrem vody a necháme vychladnout. Přidáme druhou polovinu bylin a jeden citron nakrájený na kolečka. Zakryjeme a necháme v chladu odležet 24 až 48 hodin. Byliny i citrony rukou dobře vymačkáme, přecedíme přes jemné sítko, vsypeme 2 sáčky želírovací směsi rozmíchané se třemi lžícemi cukru. Rozšleháme metličkou, přivedeme k varu a za stálého míchání minutu zprudka povaříme.
Účinky rostliny:
Vsypeme 250 g cukru a lžičku kyseliny citronové. Dobře zamícháme a vaříme 5 minut. Plníme do čistých skleniček.
Suroviny:
- 20 květů černého bezu
- 10 snítek meduňky
- 1 l vody
- 1 citron
- 2 sáčky želírovací směsi
- 250 g cukru lžička kyseliny citronové
Do každé skleničky můžete přidat dle vašich preferencí buď hřebíček, skořici, vanilku, nebo zázvor. Do každé skleničky můžete dát několik kvítků. Na pečivu to vypadá fantasticky. Koření (hřebíček, skořice ad.) dávejte v celku, abyste po otevření skleničky mohli vytáhnout.
Skvělé je želé i samotné na lžičku, nebo do čaje