Mangoldový špenát - recept: mangoldové listy omyjeme, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vyjmeme je, vodu z mangoldu si ponecháme a listy umeleme na masovém mlýnku. Na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmažíme na světlou jíšku, podlijeme mlékem a trochou vody z mangoldu, dobře rozšleháme a povaříme v hustší omáčku. Přidáme mangold, utřený česnek, osolíme a opepříme, krátce podusíme a vmícháme rozšlehané vejce, provaříme a podáváme.
Účinky rostliny:
Účinky rostliny:
- křehké cévy, fragilita kapilár, zpevnění cévní stěny - pružnost, pevnost cév
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- prevence rakoviny, prevence nádorů
- chudokrevnost, anémie, blednička
- deprese
- poruchy nálady - rozlada
- klimakterium
- soustředění, paměť
Mangoldový špenát - suroviny, ingredience:
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- máslo 30 g
- mléko 100 ml
- mouka hladká 2 lžíce
- Mangold list - 500 g
- pepř
- sůl
- vejce 1 kus