Jaro přímo volá po doplnění vitaminů a minerálních látek po dlouhé zimě. Letos sice dlouhá zima nebyla a dalo by se říct, že nebyla ani zima. I přesto si ale můžete udělat velice chutný špenát z kopřivy a bršlice. Kopřiva obsahuje bílkoviny, sacharidy, minerální látky, třísloviny, vitaminy a histamín, bršlice vitaminy A a C, minerální soli, silice a bílkoviny. Kopřivový špenát je téměř zdarma, vyžaduje ovšem jistou námahu ve formě sběru.
Účinky rostliny:
U sbírání kopřivy si nezapomeňte vzít sebou gumové rukavice. Jinak budete na sběr dlouho pamatovat. Bršlici si nespleťte s rozpukem jízlivým, který je jedovatý - na rozdíl od bršlice má ale hořkou chuť.
Recept: Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte listy kopřivy, bršlice a česnek nakrájený na plátky. Zalijte trochou vody a poduste cca 20 minut. Poté přidejte sůl a pepř a nasucho osmaženou mouku, Směs rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši. Poté přidejte smetanu a podávejte.
Suroviny:
- talíř čerstvých mladých listů kopřivy
- talíř čerstvých mladých listů bršlice kozí nohy
- 1 cibuli
- česnek
- 250 ml smetany
- mouka na zahuštění
- sůl, pepř, olej