zmrzlina z bezinek kvetu bezu cerneho recept postup navod suroviny ingredicenceOtrhejte z bezu květy a vložte je do uzavíratelné nádoby, zalijte mlékem a smetanou na šlehání. Kdo chce opláchne, kdo neoplachuje, má více bezové chuti (ale taky pylu, takže alergici, bacha.) Protřepejte, aby se důkladně obalily a nechte v lednici nejméně 24 hodin, klidně ale dva dny. Čas od času možno protřepat. Bude se zdát, že květy nasály všechnu tekutinu a vznikla podivná koule. Nic nevadí, pak to přes plenu nebo jiný hadřík zase všechno vymačkáte.


Účinky rostliny:

Máte vymačkáno? Zahřejte šetrně směs s cukrem, aby se rozpustil. Výsledek musí být horký, ale neměl by přímo vřít. V misce vedle si rozšlehejte dva žloutky, opatrně na ně za stálého mícháné nalijte praménkem horkou směs a vraťte do hrnce. Provařte, směs musí zhoustnout. Nalijte přes sítko do čisté misky, úplně vychlaďte. Na závěr důkladně vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Dejte mrazit. Chuť bezu je výrazná, zmrzlina je příjemně nakyslá a na rozdíl od jiných těžších smetanovek je vyloženě osvěžující. Tak honem do ní, než všechen bez odkvete!

 

Bezinková zmrzlina - suroviny:

nejméně 10 nebo více i velkých bezových květenství dle chuti
125 ml mléka (1,5%)
125 ml smetany na šlehání
2 žloutky
375 ml zakysané smetany (použila jsem 18%)
citronová šťáva dle chuti, cca lžička
125 gramů cukru

Zdroj: http://blog.trikopecky.cz/2014-06-02-bez-bezu-jsem-bez-sebe/