Tato vysoce výživná a posilující polévka je vynikajícím vývarem zejména pro ty, kdo jsou nemocní nebo se zotavují z nějaké nemoci. Je to skvělý recept, do kterého je možné přidat libovolný počet posilujících nebo adaptogenních bylin. Kdykoli je to možné, používejte čerstvé bylinky, ale pokud je nemáte k dispozici, poslouží vám jejich sušené nakrájené kořeny. Tuto polévku je možné připravit také se základním kuřecím vývarem.
Účinky rostliny:
Bylinková polévka - suroviny, ingredience:
- extrapanenský olivový olej
- 2 cibule, nakrájené na plátky nebo na kostičky
- 2 až 3 stroužky česneku, nakrájené
- 3 litry vody
- 8 velkých čerstvých nebo sušených hub houževnatce jedlého (šiitaké), nakrájených
- 120 g čerstvého lopuchového kořene (nebo 60 g sušeného), nakrájeného na tenké plátky
- 120 9 čerstvého kořene pampelišky (nebo 60 g sušeného), nakrájeného na tenké plátky
- 60 g kustovnice čínské
- 30 g astragalu (kozinec blanitý), najemno nakrájeného
- 30 g rdesna mnohokvětého (fo-ti; ho šou wu), nakrájeného a prosetého
- 1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene
- 30 g ženšenového kořene (jakéhokoli druhu ženšenu)
- miso pasta dle vaší volby
Postup:
- Ve velkém hrnci rozehřejte malé množství olivového oleje, pouze aby pokryl jeho dno. Přidejte k němu cibuli a česnek a poduste je, až změknou a zezlátnou.
- Přilijte vodu a přiveďte ji k varu.
- Přidejte houby a bylinky, zmírněte plamen a vařte na mírném ohni několik hodin.
- Jakmile kořeny změknou, vypněte sporák a přeceďte byliny. (Často však byliny nechávám ve vývaru, obzvláště pokud byla většina z nich čerstvá.) Dochuťte polévku miso pastou. Nevařte již však toto miso, neboť by se tím v něm zničily cenné enzymy. Do hotové polévky můžete přidat další koření či ochucovadla a také nakrájenou zeleninu.