V tomto receptu si můžete vyhrát s náplní - můžete vynechat rýži, vejce i vše ostatní kromě samotných bylin, ale následující směs mám nejraději. Je chuťově bohatá, aromatická a vypadá lahodně. Předpřipravené lístkové těsto se prodává zmražené ve většině prodejen s potravinami. Je třeba, aby před použitím zcela rozmrzlo na pokojovou teplotu. Dávejte pozor při přípravě kopřiv, které žahají až do doby, než je uvaříte.
Účinky rostliny:
Suroviny na kopřivový dort:
- 2 šálky vody
- 1 šálek hnědé rýže
- 3 l čerstvých kopřiv
- extra panenský olivový olej
- 3 velké cibule, nakrájené
- 1 celá palička česneku, nakrájeného
- bazalka, majoránka, oregano a tymián
- 1 šálek sýru ricotta
- 1/2 šálku strouhaného uzeného sýra nebo čedaru
- 2 vejce
- 1/2 šálku másla
- 1 balení tenkého lístkového těsta, rozmraženého na pokojovou teplotu
- 250 g sýru feta, rozdrobeného
Postup výroby kopřivového dortu spanakopity:
- Předehřejte si troubu na 175 °C. Přiveďte vodu k varu, nasypte do ní rýži, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 45 minut či až bude rýže hotová. Zatímco se bude vařit rýže, povařte v páře přibližně 20 minut kopřivy, až budou zcela měkké.
- Na pánvi rozehřejte několik kapek olivového oleje. Orestujte na něm cibule a česnek, až zesklovatí. Přidejte bazalku, majoránku, oregano a tymián na dochucení.
- Připravte si náplň tím, že ve velké míse smícháte rýži, kopřivy a cibuli s česnekem.
- Přidejte k ní sýr a vejce a důkladně vše promíchejte.
- V malém kastrolku rozpusťte máslo. Přikryjte lístkové těsto utěrkou, aby neosychalo, a pracujte rychle. Pokud by lístkové těsto zůstalo na vzduchu příliš dlouho, oschlo by, začalo by se drolit a špatně by se vám s ním pracovalo.
- Vymažte máslem zapékací nádobu o velikosti 22 x 32 cm. Na dno nádoby vložte jednu vrstvu lístkového těsta a lehce ji potřete máslem pomocí mašlovačky z peří. Poté na ni položte další vrstvu těsta a opět ji lehce potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete polovinu lístkového těsta.
- Poté na těsto nalijte připravenou náplň a posypte ji sýrem feta. Položte na náplň další vrstvu těsta a lehce ji potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete všechno těsto anebo až budete unavení z přikládání dalších vrstev a jejich potírání máslem. Než těsto vložíte do trouby, rozkrájejte je na kosočtverce.
- Pečte přibližně 1 hodinu dozlatova. Podávejte s čerstvým salátem z divokých bylin anebo řeckou kopřivovou marinádou, francouzským chlebem a dobrým červeným vínem.