Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Spanakopita - kopřivový dort na řecký způsob - recept postup návod příprava suroviny ingredienceV tomto receptu si můžete vyhrát s náplní - můžete vynechat rýži, vejce i vše ostatní kromě samotných bylin, ale následující směs mám nejraději. Je chuťově bohatá, aromatická a vypadá lahodně. Předpřipravené lístkové těsto se prodává zmražené ve většině prodejen s potravinami. Je třeba, aby před použitím zcela rozmrzlo na pokojovou teplotu. Dávejte pozor při přípravě kopřiv, které žahají až do doby, než je uvaříte.

Suroviny na kopřivový dort:

  • 2 šálky vody
  • 1 šálek hnědé rýže
  • 3 l čerstvých kopřiv
  • extra panenský olivový olej
  • 3 velké cibule, nakrájené
  • 1 celá palička česneku, nakrájeného
  • bazalka, majoránka, oregano a tymián
  • 1 šálek sýru ricotta
  • 1/2 šálku strouhaného uzeného sýra nebo čedaru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku másla
  • 1 balení tenkého lístkového těsta, rozmraženého na pokojovou teplotu
  • 250 g sýru feta, rozdrobeného

 

Postup výroby kopřivového dortu spanakopity:

  • Předehřejte si troubu na 175 °C. Přiveďte vodu k varu, nasypte do ní rýži, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte přibližně 45 minut či až bude rýže hotová. Zatímco se bude vařit rýže, povařte v páře přibližně 20 minut kopřivy, až budou zcela měkké.
  • Na pánvi rozehřejte několik kapek olivového oleje. Orestujte na něm cibule a česnek, až zesklovatí. Přidejte bazalku, majoránku, oregano a tymián na dochucení.
  • Připravte si náplň tím, že ve velké míse smícháte rýži, kopřivy a cibuli s česnekem.
  • Přidejte k ní sýr a vejce a důkladně vše promíchejte.
  • V malém kastrolku rozpusťte máslo. Přikryjte lístkové těsto utěrkou, aby neosychalo, a pracujte rychle. Pokud by lístkové těsto zůstalo na vzduchu příliš dlouho, oschlo by, začalo by se drolit a špatně by se vám s ním pracovalo.
  • Vymažte máslem zapékací nádobu o velikosti 22 x 32 cm. Na dno nádoby vložte jednu vrstvu lístkového těsta a lehce ji potřete máslem pomocí mašlovačky z peří. Poté na ni položte další vrstvu těsta a opět ji lehce potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete polovinu lístkového těsta.
  • Poté na těsto nalijte připravenou náplň a posypte ji sýrem feta. Položte na náplň další vrstvu těsta a lehce ji potřete máslem. Opakujte tento postup tak dlouho, až spotřebujete všechno těsto anebo až budete unavení z přikládání dalších vrstev a jejich potírání máslem. Než těsto vložíte do trouby, rozkrájejte je na kosočtverce. 
  • Pečte přibližně 1 hodinu dozlatova. Podávejte s čerstvým salátem z divokých bylin anebo řeckou kopřivovou marinádou, francouzským chlebem a dobrým červeným vínem.

Nemoci, byliny - hledat

  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

hlas   jaterní   zrak   kornatění   nemoc   minut   nežádoucí   ruka   kvasinky   končetina   zelenina   slezina   kolika   dna   játra   kůže   sirup   pupen   děti   brnění   koupel   sliznice   opar   chřipka   katar   Moučka   nať   revma   zpracování   rostlina   menstruační   plíseň   dásně   nálev   Zentrich   hemoroid   krk   studené   vitamín   sušení   postup   vývar   horké   řídnutí kostí   nohy   Paracelsus   hlavy   prášek   tlak   antibiotik   keř   vlas   kontraindikace   zelina   strom   kůra   Materia medica   účinek   víno   ledvin   stvol   kojenec   Podhorná   teplé   chřipka   bylina   krvácení   akné   kloub   močopudný   žaludek   recept   Mattioli   indikace   ateroskleróza   houba   sběr   tinktura   komplikace   artróza   Janča   kapsaicin   výroba   odvar   použití   ovoce   Treben   pálení   noha   neht   stonek   stonek   mensturace   zánět   kontraindikace   žlučník   játra   účinky   chladné   květ   choroba   průjem   migrén   list   zdraví   pěstování   olej   slezina   premenstruační   Janča   obsahuje   vliv   sval   angína   viry   zácpa   fermentace   štítná   babské rady   nachlazení   písek   střev   astma   užití   využití   zlomenin   horečka   alergie   zápal   Avicena   čaj   slinivka   inhalace   vřed   mrtvice   fytoterapie   mateřské   epilepsie   Galenos   zalijeme   arteriskleróza   Zentrich   bolest   abytyše Hildegarda   rýma   Váňa   osteoporóza   šlacha   metabolismus   srdce   návod   kameny   plísně   bylinka   bylinná směs   kořen   vitamin   pijeme   trávicí   hemeroid   roztroušená   obsažené  

Počet stránek ve webu:

3373

(v počtu jsou zveřejněné články a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online